DPK poziva sve poslanike da podrže formiranje istražne komisije za energetiku

DPK.jpg
Izvor: Gazeta Express

Demokratska partija Kosova pozvala je sve poslanike Skupštine Kosova da bez obzira na partijsku pripadnost podrže formiranje parlamentarne istražne komisija o energetskoj krizi, čiji je, kako su naveli, cilj puna transparentnost pred građanima o trošenju više od 100 miliona evra od strane aktuelne vlade za kupovinu struje u vreme krize i o povećanju njene cene, prenela je Ekonomija onlajn.

U saopštenju za javnost, DPK poziva premijera Aljbina Kurtija i njegove saradnike da prestanu da opstruišu formiranje parlamentarne anketne komisije, koja javnosti treba da predoči kako se troši novac građana Kosova.

„Parlamentarna istraga, transparentna i otvorena, u kojoj bi bili i poslanici pozicije i opozicije, sada je nacionalni interes. Ovu skupštinsku anketnu komisiju pratiće stručnjaci i članovi civilnog društva i medija, i svi će videti gde, kako i kome je dato više od 100 miliona evra od poreza građana i kako se desilo da pored trošenja više od 100 miliona cena struje za građane Kosova poraste za više od 100 odsto“, naglašava DPK.

Osim potpune parlamentarne istrage, Demokratska partija Kosova zahteva od predsednika i premijera da hitno reaguju i udalje sa funkcije ambasadora u Hrvatskoj Martina Berišaja i "da otkriju njegove veze sa energetskom kompanijom GEN sa adresom u Srbiji".