DPK: Važno je da se podrži opoziciona istražna komisija o energetici

Bljerta Deljiu-Kodra
Izvor: Reporteri

Poslanica Demokratske partije Kosova Bljerta Deljiu zahteva da se na sutrašnjoj sednici Vlade podrži anketna komisija za energetiku, ali isključivo ona koju zahteva opozicija. Ona je dodala da je veoma važno da se ispita na koji način je potrošeno 125 miliona evra koje je Vlada izdvojila kao subvencije nakon poskupljenja struje, prenosi Koha.

Ona je izrazila zabrinutost što javna servis Kosova RTK nije objavio jučerašnju konferenciju na kojoj je govorio šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri.

"Izostao je jučerašnji izveštaj u centralnoj informativnoj emisiji RTK. To je napad na slobodu govora i cenzura koju uvodi vlada. Očekujem da RTK objasni ovaj propust“, rekla je ona.

Bernard Nikaj iz ove stranke rekao je podržava svaku inicijativu da se istraže sporna pitanja i da su drugačije potencijalne nadležnosti istražne komisije koju je pokrenula opozicija i one koju je pokrenula Vlada.

"Istražna komisija koju je predložila opozicija mora biti izglasana na sutrašnjoj sednici. Predlog Pokreta Samoopredeljenja za formiranje komisije o kojem se čulo nešto više danas veoma je čudan. Insistiraćemo da pustupanja tokom energetske krize istraže nezavisne institucije“, rekao je on.

U međuvremenu je i Pokret Samoopredeljenje pokrenuo zahtev i skupio 40 potpisa poslanika za formiranje istražne komisije za električnu energiju. 

Šefica ove poslaničke grupe Mimoza Kusari-Ljilja kaže da ovaj predlog za formiranje komisije pokriva dodatne oblasti, ali da će biti istraženo i sve ono što zahteva opozicija. 

Poslanik Samoopredeljenja Adnan Rustemi rekao je da su opozicione stranke podnele nelogičan zahtev za formiranje komisije.

"Opozicija je već nekoliko meseci u panici, upali su u sopstvenu zamku", kazao je Rustemi.