DPK: Vlada izgubila kredibilitet, što pre vanredni izbori

Politički savet DPK
Izvor: Reporteri

Demokratska partija Kosova saopštila je danas, nakon sastanka Predsedništva stranke i poslaničke grupe DPK u parlamentu, da vlada Aljbina Kurtija više nema kredibilitet i zatražila što pre vanredne izbore na Kosovu, prenosi Reporteri.

Kako se navodi u saopštenju DPK-a, formiranje nove vlade koja će Kosovo vratiti na koloseke evroatlantskog puta je od vitalnog značaja za "zemlju i budućnost građana".

"Samo obnavljanjem i jačanjem međunarodnih saveza možemo ojačati našu zemlju", poručuju iz DPK.

Na sastanku se razgovaralo o najnovijim političkim dešavanjima na Kosovu, odnosno o političkoj krizi koja je nastala kao rezultat, kako navode, neodgovornog i tajnog delovanja Vlade Kosova.

"Raspad odnosa sa prijateljima iz međunarodne zajednice, uvođenje sankcija Kosovu, saradnja sa zločincem Milanom Radoičićem i Srpskom listom, tajni sastanci i odluke na štetu nacionalnog interesa – neki su od uzroka koji su doveli do toga da ova vlada u potpunosti izgubi svoj kredibilitet", navodi se u saopštenju.

Još jednom su osudili provokaciju i nasilje vlade nad poslanicima DPK-a, koje je izazvano na sednici Skupštine, u četvrtak, 13. jula.

Prema rečima predsednika DPK Memljija Krasnićija, sve je to Vlada inscenirala kako bi skrenula pažnju sa najvećeg političkog skandala u koji je umeštano Samoopredeljenje.

S obzirom da Vlada više nema kredibilitet da upravlja državom, u DPK smatraju da je jedino rešenje da se održe vanredni opšti izbori, što je pre moguće.

Krasnići je na sastanku obavestio članove Predsedništva i poslanike o zvaničnoj poseti koju je imao u Parizu i Briselu, navodeći da je na svim sastancima istakao da postupci vlade nisu volja građana Kosova i ne predstavljaju njihov stav.

"U tom kontekstu, Krasnići je zatražio da Kosovo i naši građani, kao najproevropskija zemlja i narod u regionu, ne budu kažnjeni sankcijama zbog političke pobune pojedinca. Kosovo, kao i istorijski, ostaje nepokolebljivo u saradnji sa međunarodnim saveznicima i na svom evroatlantskom putu", navodi se u saopštenju.