DPK: Vlada je krivac za produbljivanje krize na Kosovu

Bljerand Staviljeci
Izvor: Reporteri

Član predsedništva DPK Bljerand Staviljeci optužio je vladu Aljbina Kurtija da je kriva za produbljivanje krize na Kosovu, prenosi Koha.

Staviljeci smatra da je izostankom akcije i podrške ljudima i kompanijama Vlada produbila krizu na Kosovu.

"Nismo rekli ko je uzrok ili krivac svetske krize, niti kažem da je Vlada Kosova kriva za tu krizu, ali ona ima najveću odgovornost za produbljivanja krize na Kosovu“, rekao je Staviljeci .

Prema njegovim rečima, mešanje Vlade u privredu je opasno za Kosovo.

„Opasno za sadašnjost i još opasnije za budućnost, jer pokušavaju da se mešaju u privredu, kao što su to već uradili u pravosuđu i medijima. Ovde se radi o slobodi. Tresu se neki temelji koji ne bi trebalo da se tresu. U kriznim vremenima preduzimaju se samovoljne radnje koje ugrožavaju stabilnost preduzeća i izazivaju krizu koja potencijalno može da smanji radna mesta i poveća nezaposlenost, a povećanje nezaposlenosti dovodi do povećanja nesigurnosti, a nesigurnost dovodi do porodičnih, socijalnih i psihičkih problema. Sve to promoviše masovan odlazak građana“, rekao je Staviljeci.

Staviljecije dodao da DPK ne planira da ruši Vladu, ali da želi da stvori novi model opozicije.

„U našim planovima se svim svojim bićem, političkim, pojedinačnim, timskim i kolektivnim, zalažemo da stvorimo novi model opozicije u kome se borimo za istinske i opštepoznate probleme građana. Građane ne treba opterećivati time da u letnjim mesecima plaćaju uvoz koji nedostaje u zimskim mesecima. To smo dokazali i videćete sledeće zime sa kakvim krizama ćemo se suočiti", rekao je Staviljeci u emisiji "Interaktiv".

Staviljeci ističe da Kurtijeva vlada ima problema sa korupcijom.

„Postoje tri optužena ministra, a afera Martina Berišaja još nije nezavršena. Dolazi sledeća zima i videćete. Imamo ministarstvo za infrastrukturu, svaki dan nešto izađe. Veliki mulj izlazi tamo. Neka pravosudni organi rade svoj posao. Mislim da ima još mnogo toga što bi u narednom periodu moglo da eksplodira na najgori mogući način", rekao je Staviljeci.