Drecun: Kontradiktornost američkog stava oko ZSO

Milovan Drecun
Izvor: RTV

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun rekao je da postoji dvostruki pristup Vašingtona kada je reč o dešavanjima u vezi sa Kosovom jer se sa jedne strane SAD zalažu da se ZSO formira, a sa druge traže da to bude u skladu sa kosovskim ustavom, što je za Srbiju neprihvatljivo, prenosi Kurir.

"S jedne strane, Amerika se zalaže da se ZSO neizostavno formira, iako nije preduzela nikakve konkretne korake da natera Prištinu i neshvatljivo je da to nisu mogli da urade. Očigledno je da Amerikanci imaju mehanizam kojim mogu da disciplinuju Prištinu. S druge strane, američko tumačenje je da ta ZSO treba da bude u skladu sa tzv. ustavom Kosova, što je za nas neprihvatljivo. Vučić je potpuno u pravu kada kaže 'A zašto smo uopšte išli u razgovore ako je sve trebalo po njihovom ustavu'. Takav stav Vašingtona ohrabruje Kurtija da izbegava realizaciju. Kurti se poziva na to da ZSO nije u skladu s njegovim ustavom i to je kontradiktornost američkog stava", rekao je Drecun.

On smatra da će i naredni potezi Vašingtona prema Prištini zavisiti od procene u kom pravcu hoće da usmerava procese u vezi s dijalogom.

"Oni jesu dali rok od 30 dana i time se samo odložila primena jednostrane odluke Prištine, ali je to odmah objašnjeno da to ne znači da ta odluka ne treba da se sprovede. To ukazuje da ona zapravo želi da izbegne stvaranje krize koju ne bi mogla da kontroliše, i to je značajno za nas, jer Vašington može da deluje smirujuće na Prištinu da ne pređe na nivo sukoba sa srpskim narodom, što bi vodilo u oružani sukob", objašnjava Drecun.