Drecun: Krajnji cilj Kurtija je da pošalje KBS na sever Kosova

Milovan Drecun
Izvor: RTV

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun kaže da iza navodnih napada eksplozivnim napravama na severu Kosova ne stoje Srbi, a da je glavni cilj iza izazivanja incidenata da se na severu Kosova za stalno stacionira veliki broj specijalaca, kao i da se tamo pošalju pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga.

"Detonacije koje su preksinoć (u sredu) odjeknule u Bošnjačkoj mahali bile su u delu u kom žive samo Albanci, ali se sve pripisuje Srbima da bi se poništio efekat mirnog, demokratskog protesta Srba koji je rezultirao izlaskom iz kosovskih institucija. Takođe, tu nije reč o eksplozivnim napravama, jer nema dokaza za tako nešto. Čule su se detonacije koje mogu da izazovu topovski udari", kaže Drecun.

On dodaje da kosovski premijer Aljbin Kurti hoće da plasira medijsku sliku koja je pogrešna, o tome kako protest Srba nije miran.

"Njegova težnja je da prikaže Srbe kao nasilnike i da se radi o nekakvim srpskim bandama i o bivšim pripadnicima Kosovske policijske službe koji su iz nje izašli, da bi se stvorila priča kako postoje paralelne formacije Srba na severu", napominje Drecun.

Kako podseća, posle takvih izveštaja odmah su usledile reakcije međunarodnih predstavnika.

"Govorili su ’osuđujemo nasilje’, a praktično se odgovornost prebacuje na Srbe. To je smišljena kampanja i Kurti od toga neće odustati i imaće prikrivenu podršku zapada. On će stalno da održava i povećava tenzije ne bi li Beograd prihvatio evropski predlog o rešenju kosovskog problema"“, smatra naš sagovornik.

Drecun kaže da zabrinjava mogućnost operacije "lažne zastave", u kojoj bi delovali sami Albanci uz pomoć pojednih zapadnih službi, a koji bi izveli napad na specijalne jedinice policije na severu ili na međunarodne snage koje su tamo prisutne, a da se za to optuži srpska strana.

"To bi bio izgovor da Kurti poveća i za stalno stacionira veliki broj specijalaca na severu, kao i da tamo pošalje pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga. Čini mi se da mu je sa izazivanjem incidenata to glavni cilj – da predstavi da postoji velika opasnost od navodnih paravojnih srpskih formacija i da dobije odobrenje da se obračunava sa njima ne bi li 'uspostavio vladavinu prava'. A KBS će da doda pravdajući se da nema dovoljno resursa na severu", kaže Drecun.