Drecun: Međunarodnoj zajednici jasno da Kurti generiše probleme na Kosovu

Milovan Drecun
Izvor: Kosovo Online

Doskorašnji predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da je međunarodnoj zajednici, a posebno Sjedinjenim Američkim Državama, jasno da režim kosovskog premijera Aljbina Kurtija generiše probleme, i da on stvara uslove koji onemogućavaju normalan život srpskom narodu na Kosovu, prenosi RTV.

Drecun je, gostujući na televiziji Pink, istakao da onemogućavanje normalnih uslova za život Srba na Kosovu znači pokušaj promene etničkog sastava stanovništva na tom delu teritorije.

"Znate, postoje dva načina etničkog čišćenja. Jedan je uz brutalnu upotrebu sile. Ako bi to pokušao, onda mu je neizvesno kako bi reagovao Kfor. Naišao bi sigurno na snažne osude u međunarodnoj zajednici, a ne bi bila isključena ni reakcija naših snaga bezbednosti, ako bi pretio neki opasan pogrom srpskom narodu", rekao je Drecun.

Naglasio je da to predstavlja veliki rizik i za kosovske institucije.

"Zato se odlučuje za ovu drugu varijantu etničkog čišćenja, koja pretpostavlja terorizam i konstantni teror na Srbima", ističe Drecun.

Drecun se osvrnuo i na navode da Nemačka planira da poveća broj bezbednosnih trupa na Kosovu.

"Nije džaba ministar odbrane Nemačke bio u Prištini. Postignuti su neki bezbednosni aranžmani sa Prištinom o kojima ne znamo mnogo, ali Nemačka je jedan od isporučilaca opreme i oružja za tzv. kosovske bezbednosne snage", kazao je Drecun.

Kako je naveo, taj bezbednosni aspekt ukazuje na to da Nato verovatno očekuje neku novu krizu i da mu je potreban veći broj vojnika, ali da je u interesu Srbije da sačuva mir.

"Rešavanje kosovskog pitanja na politički miran način pruža nam mogućnost da pomognemo srpskom narodu da opstane. Svaka destabilizacija smanjuje broj Srba na Kosovu i Metohiji", naglasio je Drecun dodavši da su nam glavni saveznik u tome Sjedinjene Američke Države.

On je istakao da je za Srbiju veomo značajno upozorenje koje je Kurtiju uputio pomoćnik državnog sekretara SAD Džejms O'Brajan.

"Oni su u više navrata upozoravali da ponašanje Kurtija remeti partnerstvo između Vašingtona i Prištine i da on onemogućava Vašingtonu da deluje na međunarodnom planu u korist Prištine", rekao je Drecun.

Kako je naveo, za uspešniji odnos sa SAD, Srbija treba da shvati glavni pravac njihovog geopolitičkog delovanja i da jača bilateralnu i vojnu saradnju.

"Ne možete politiku i interese države gradite samo na emocijama, na nečemu što su stereotipi, na nečemu što predstavlja tradiciju. To je dobra osnova, ali morate i da se okrenete ka nečemu što je novo. Da na tom novom prostoru, ako treba eksperimentišete, ali nikako ne smete da budete zatvorenog uma", zaključio je Drecun.