Drecun: Napadi na Srbe posledica opasne politike Aljbina Kurtija

Milovan Drecun
Izvor: printskrin

Predsednik Odbora za КiM u Skupštini Srbije Milovan Drecun rekao je za RTS da su sve učestaliji napadi na Srbe na Kosovu smišljena politika vlasti u Prištini i da imaju za cilj da onemoguće miran život Srbima i isele ih sa vekovnih ognjišta.

Drecun je tako prokomentarisao sinoćni napad na Nemanju Mitrovića (19) iz Babinog Mosta i njegovog oca, a kako je naveo, napadi na Srbe rezultat su veoma opasne politike kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Nažalost povećava se broj etnički motivisanih napada, predmet tih napada je srpski narod. Više od 150 napada desilo se od kada je Aljbin Kurti na čelu vlade privremenih institucija u Prištini, i ti napadi jesu ponajviše rezultat jedne veoma opasne politike koju Kurti sa svojim saradnicima vodi, a koja se ogleda u potpunom nepoštovanju interesa srpskog naroda u nefunkcionisanju institucija kada je u pitanju zaštita bezbednosti srpskog naroda i njegove imovine. Odnos tih institucija prema srpskom narodu je katastrofalan i neprihvatljiv jer su Srbi svedeni na građane drugog reda", naveo je Drecun.

Kako je dodao, kada dođe do takvih napada ili oduzimanja imovine ili do napada na SPC retko reaguje policija, i ako reaguje to se obično završava bez kazne za počinioce, čime se motivišu i ohrabruju ekstremisti da napadaju srpski narod.

"To je najbolji pokazatelj stepena demokratije na Kosovu i Metohiji, jer se Kurti hvali da je to najdemokratskija zemlja, da je to zemlja gde se poštuju sva prava, da Srbi nisu ugroženi i da ih niko ne napada. Evo vidimo iz dana u dan sve veći broj napada", istakao je on.

Drecun je naglasio da je neverovatna hrabrost albanskih ekstremista da napadaju Srbe, a da institucije gotovo da ne reaguju.

"Reaguje se samo formalno, šta se posle dešava? Čujemo sada da je napadač uhapšen, ali da li će on biti procesuiran, kakva će biti kazna. Prema ponašanju policije, sudija, tužilaštva možemo da vidimo da se zapravo ohrabruju napadi na Srbe, a ne da se destimulišu odgovarajućim kaznama", izjavio je on.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM istakao je da Priština vodi smišljenu politiku čiji je cilj da se onemogući miran život srpskom narodu na Kosovu i da se oni postepeno iseljavaju.

Drecun je uoči današnje sednice Skupštine o Kosovu istakao da su dobili iscrpan izveštaj o toku pregovaračkog procesa, u kom su opisani svi aspekti i sve teme koje su se nalazile tokom pregovaračkog procesa. Drecun je rekao da će biti dinamična i burna rasprava posebno od strane opozicionih poslanika, uz očekivanje da će biti i konstruktivna.

"Ovo je ključno pitanje za celokupni srpski narod, tu moramo da pokažemo veliku odgovornost, da ostvarimo visok stepen razumevanja. Ne treba uvek isključiti emocije, ali i političko promišljanje kako da se snađemo i da sa što manje štete rešimo kosmetski problem - da to bude ideja vodilja kako se razgovara u parlamentu", ukazao je Drecun.

Govoreći o nekim predloženim rezolucijama o Kosovu, Drecun je rekao da je ne baš detaljno to pogledao.

"Malo je čudno - imate insistiranje na Briselskom sporazumu, a predstavnici te stranke su govorili da je taj sporazum priznanje lažne države Кosovo", podvukao je Drecun.

Podseća da su 2013. usvojeni u Skupštini principi za pregovarački proces sa Prištinom, da Srbija neće priznati Кosovo.

"Želim da vidim nešto što je dobro, jasno je svima da kosmetski problem mora da se izdigne iznad dnevnih sučeljavanja", rekao je Drecun odgovarajući na pitanje šta očekuje od sednice.

Stav da Srbija neće ni po koju cenu priznati Кosovo, prema Drecunu, je početak za nacionalni konsenzus. Kaže da je veliki broj prijavljenih poslanika koji žele da govore.

"Vučić je najinformisaniji kada je u pitanju pregovarački proces, on zna sve detalje, ima znanje o tom pregovaračkom procesu i može da odgovori činjenicama na sva pitanja i da podstakne konstruktivnu raspravu. Gde god da se nađem ljudi pitaju šta će biti sa Кosovom i to je pitanje na koje Skupština treba da odgovori", istakao je predsednik Odbora za КiM.