Drecun: Proglašenje terorističkih organizacija na severu deo plana da se tamo instaliraju KBS

Milovan Drecun
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun rekao je da proglašavanjem terorističkih organizacija na severu Kosova Priština podiže stepen angažovanja snaga kojima raspolaže, kao i da dodatne kapacitete Priština planira da pronađe u Kosovskim bezbednosnim snagama i da u jednom trenutku zatraži od komandanta Kfora odobrenje da ih instalira na severu pod navodnim izgovorom borbe protiv nepostojećih terorističkih organizacija, prenosi RTS.

Drecun kaže da je odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se "Civilna zaštita" i "Severna brigada" proglase terorističkim organizacijama očekivan potez i da je to deo njegovog plana potpune okupacije Kosova.

Ističe da "Severna brigada" postoji samo u nekoliko grafita koje je "neki pojedinac" ispisao, ukazujući da je Kurti grafite proglasio terorističkom organizacijom.

"Bio im je potreban taj potez, a on je bio očigledan nakon one operacije lažne zastave kada je inscenirano nekakvo pronalaženje automobila prepunog naoružanja, narkotika, nekakvih molotovljevih koktela, gde je Priština izašla sa tezom - to je naoružanje, mada se ne zna ni čije je, ko je to stavio tu, zašto ga nije sakrio, koje navodno Beograd ubacuje da bi je snabdevao nekakve terorističke organizacije", rekao je Drecun za RTS.

Terorističke organizacije su, prema njegovim rečima, pronašli u nečemu što ne postoji.

"To je nekakva 'Severna brigada' i 'Civilna zaštita' koja je nakon Briselskog sporazuma jednostavno raspuštena i ti ljudi primaju plate od privremenih institucija samouprave. 'Severna brigada' postoji samo u nekoliko grafita koje je neki pojedinac ispisao, tako da je Kurti grafite proglasio terorističkom organizacijom", rekao je Drecun.

Ne postoje nikakve organizacije, kaže Drecun uz konstataciju da Kurti priča o tome da se vrši pritisak na ljude kada idu na izbore, da se prinudno, nasilno izvode na nekakve proteste i to je za njega terorizam.

Drecun napominje da ta akcija proglašenja terorističkih organizacija ima dva cilja.

"Prvo, proglašavanjem nekakvih terorističkih organizacija podiže se stepen angažovanja snaga kojima Priština raspolaže. Do sada smo imali priču da se radi o kriminalnim bandama na severu koje destabilizuju situaciju i da protiv njih treba da se bore pripadnici specijalne parapolicijske jedinice i zato su ih ubacivali na sever Kosova, da uspostave navodnu vladinu prava", kaže Drecun.

Dakle, pojašnjava Drecun, ako sada podigne prag sa kriminalnih bandi na terorističke organizacije, onda su potrebni dodatni kapaciteti, i dodaje da te kapacitete Priština planira da pronađe u Kosovskim bezbednosnim snagama, te da u jednom trenutku zatraže od komandanta Kfora odobrenje da ih instalira na severu pod navodnim izgovorom borbe protiv nepostojećih terorističkih organizacija.

"S druge strane, na ovaj način Priština stvara, uslovno, da kažem, pravni osnov i mehanizam za kontinuirana dalja hapšenja Srba. Sada mogu da proglase svakoga teroristom. Kurti je nedavno napravio jedan spisak na kojem je 350 Srba koji je pokušao da uruči Miroslavu Lajčaku, a on je odbio da to prihvati. Te Srbe on je deklarisao tada kao nekakve kriminalce, a sada lako može da ih pretvori u teroriste", rekao je Drecun.

Kako naglašava, zapadne zemlje imaju jake obaveštajne službe koje su prisutne na Kosovu, tu je Kfor, odnosno Nato preko Kfora, i veoma dobro znaju da li postoje neke terorističke organizacije ili ne.

"Da, one postoje. Ali se nalaze među radikalnim islamistima koji deluju na Kosovu i Metohiji i tu možete da tražite među njima teroriste, ali i ne možete da ih tražite među Srbima koji mirno protestuju da bi zaštitili svoje prava", rekao je predsednik Odbora za KiM.

On smatra da i Priština i Zapad znaju zašto se vodi "takva igra". Prema njegovim rečima, činjenica je da Zapad ništa nije preduzeo da spreči Prištinu u takvom naumu.

"Ova odluka je stupila na snagu. I sad im se otvara put da proglase koga god hoće teroristom na severu Kosova i da ga hapse. I kako sada očekivati recimo održavanje izbora na severu Kosova u uslovima kada uvek mogu nekoga ko krene da glasa, da proglase teroristom i da ga onako brutalno hapse kao što su već hapsili neke naše ljude", upozorava Drecun.