DSK i ABK protiv aktuelnog nacrta statuta ZSO, a za izbore

Bilbordi ZSO
Izvor: Kosovo Online

Poslanici opozicionih stranaka, Rezarta Krasnići iz Demokratske stranke Kosova i Palj Ljekaj iz Alijanse za budućnost Kosova, izjavili su da ne podržavaju aktuelni nacrt Zajednice srpskih opština, jer je u suprotnosti sa Ustavom, prenosi RTK.

Krasnići je istakla da je premijer Aljbin Kurtij prihvatio Zajednicu srpskih opština prihvatanjem Ohridskog sporazuma. 

Dodala je da DSK podržava sve što je u skladu sa kosovskim ustavom.

"Ne podržavamo ono što je protiv Ustava. Od početka stojimo iza toga da prihvatamo Zajednicu koja nema veze sa izvršnim ovlašćenjima i koja je u skladu sa Ustavom Kosova“, navela je Krasnići. .

Govoreći o mogućim izborima ove godine, Krasnići je rekla da je DSK spremna, dodajući da sam Kurti vodi Kosovo u izbore.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj ističe da dijalog nema nikakvih rezultata.

"Kurti je došao sa ciljem da neće voditi dijalog i da se neće sastati sa predsednikom Vučićem, ili sa visokim zvaničnicima Srbije, ali će razvijati dijalog sa lokalnim građanima. Ono što se desilo je suprotno. Nismo videli nikakav rezultat dijaloga“, izjavio je Ljekaj.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, on je rekao da ABK neće podržati nacrt statuta u čijem okviru, kako ističe, postoje izvršna ovlašćenja koja stvaraju teritorijalnu autonomiju za Srbe.

"Predlog Evropske unije da ovaj nacrt statuta ide na ocenu Ustavnog suda. Inače se ne usuđujemo da ulazimo u takve igre da bismo sproveli ZSO, koja je čisto teritorijalna autonomija i rak funkcionisanja kosovskog sistema“, naveo je Ljekaj.

Takođe je istakao da je ABK spremna za izbore.

"Mi smo spremni kad god zemlja izađe na izbore da uđemo u trku, jer nikada nismo prestali da komuniciramo sa građanima", izjavio je Ljekaj.