DSK ide na sastanak o ZSO u američkoj ambasadi: Osnivanje ZSO odgovornost vlade

DSK
Izvor: Gazeta Express

Demokratski savez Kosova najavio je da će sutra, na poziv američkog ambasadora, prisustvovati sastanku na kome će se razmatrati pitanje Zajednice srpskih oština, a kako je istaknuto iz ove stranke, formiranje ZSO je nadležnost i ustavna odgovornost institucija Kosova, pre svega Vlade.

"Demokratski savez Kosova će na ovom sastanku još jednom potvrditi podršku procesu dijaloga uz posredovanje EU i uz puno učešće SAD. Orijentacije DSK za konačni, pravno obavezujući sporazum, sa uzajamnim priznavanjem u osnovi, ostaju nepromenjene", navodi se u saopštenju.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, DSK ocenjuje da je to pitanje nadležnosti i ustavne odgovornosti institucija Kosova, pre svega Vlade.  

"Ustavne nadležnosti i odgovornosti nemaju alternativu, stoga DSK, u svojoj opozicionoj ulozi, nema načina da ih koristi. Opozicija ne može da preuzme odgovornost većine, niti Vlade ove većine. Stoga je učešće državnih institucija u ovom procesu nezamenljiva neophodnost", navodi se u saopštenju.

DSK je pozvao Vladu Kosova da se ne krije iza populističkih optužbi na račun opozicije, već da izvrši svoju odgovornost kao većina i reši ovo pitanje u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, kao i u bliskoj saradnji sa kosovskim saveznicima.