DSK: Skandalozna odluka IPŽP o poništavanju glasova u Dragašu

Glasovi iz dijaspore
Izvor: Koha ditore

Demokratski savez Kosova ocenio je da je odluka Izbornog panela za žalbe i predstavke o poništavanju glasova putem pošte u Dragašu skandalozna i bez presedana u sistemu kosovskog izbornog procesa, prenosi Koha.

„IPŽP je danas doneo skandaloznu odluku bez presedana u izbornom sistemu Kosova. Poništeni su svi glasovi iz dijaspore, bez izuzetka, u Dragašu. Ovom odlukom, IPŽP pokušava da promeni volju građana“, navode iz DSK.

DSK ocenjuje da je ceo proces registracije i glasanja građana Kosova iz dijaspore, na osnovu odluka CIK-a, obavljen u rokovima i u skladu sa zakonskim odredbama i pravilima Centralne izborne komisije.

„Proces glasanja putem pošte niko ni u jednoj fazi nije osporavao i smatran je potpuno legalnim od strane Centralne izborne komisije koja je pristupila prijemu, verifikaciji i prebrojavanju glasova u skladu sa propisanim zakonskim procedurama. Podsetimo, isti glasovi su dobijeni i overeni u prvom krugu. U ovoj transformaciji građanske volje, IPŽP nije uložio ni napor da kontaktira naše građane u dijaspori. DSK će se žaliti Vrhovnom sudu i, ako je potrebno, Ustavnom sudu“, navodi se u saopštenju iz DSK.

DSK najavljuje da će se protiv ove odluke žaliti Vrhovnom sudu.

U drugom krugu izbora u Dragašu nadmetali su se Bedžet Dželjadini iz DSK i Šaban Šabani iz DPK, a odluka IPŽP o poništavanju glasova dijaspore doneta je po žalbi Šabana Šabanija.