DSK traži izmene Nacrta zakona o vrednosti borbe OVK

Skupstina Kosova 8
Izvor: Kosovo Online

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Valentina Bunjaku-Redžepi je rekla da neki članovi Nacrta zakona o vrednosti borbe OVK ostavljaju prostor za pogrešno tumačenje, u smislu ugrožavanja slobode mišljenja i govora, prenosi Gazeta Ekspres.

Tokom diskusije o Nacrtu zakona u Skupštini Kosova koju je predložila Demokratska partija Kosova, Bunjaku-Redžepi je rekla da DSK zahteva posebne promene u nacrtu zakona.

„Parlamentarna grupa DSK primetila je  neka pitanja koja ostavljaju prostor za pogrešno tumačenje i mogu se smatrati mešanjem u slobodu mišljenja i govora”, rekla je Bunjaku-Redžepi.

Navodeći neke članove nacrta zakona, rekla je da su na ivici ustavnosti.

“Tražimo da se izvrše posebne izmene. Član 2 „obaveza građana da štite vrednosti OVK“ treba da se preoblikuju, jer ostavljaju prostor za razne interpretacije koje utiču na slobodu mišljenja i govora”, rekla je Bunjaku-Redžepi.

Nglasila je da Parlamentarna grupa sa velikom zabrinutošću, pažnjom prati izjave predstavnika EU i američkog ambasadora, koji između ostalog kažu da Zakon kriminalizuje slobodu govora i plaši građane.

“Kao parlamentarna grupa posvećeni smo preoblikovanju nekih članova i pažljivo ih tretiramo. Jer, iznad svega, očuvanje demokratije i sloboda govora ostaju prioriteti, kao zaostavština osnivača države Ibrahima Rugove", dodala Bunjaku-Redžepi.