Dugoli: Privreda beleži rast; Kadrijaj: Vlada vodi Kosovo u duboku energetsku krizu

Novac
Izvor: Reporteri

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Enver Dugoli izjavio je da je kosovska vlada udvostručila budžet za 2023. godinu i povećala budžetsku rezervu i da privreda beleži rast uprkos globalnim teškoćama, dok je poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj optužila kosovsku vladu da nije transparentna u svim procesima i da Kosovo vodi u duboku energetsku krizu, prenosi Ekonomija onlajn.

Dugoli je rekao da su za razliku od prethodnih Vlada kada su budžetske rezerve bile skoro ispražnjene, politika vlade Aljbina Kurtija da budžetske rezerve budu stabilne. 

"Pored toga što su državne rezerve povećane, one su i stabilnije. Rezerve su povećane i politika države je da rezerve budu stabilne. Rezerve su stoga vezane za nepredvidive situacije. Vlada je povećala budžet i država radi bolje. Zato je privreda, uprkos globalnim poteškoćama, zabeležila rast", ​​rekao je Dugoli.

Poslanica ABK Time Kadrijaj kaže da Kurtijeva vlada nije transparentna u svim procesima, što Kosovo vodi u duboku energetsku krizu.

Prema njenim rečima, opozicija nema informacije u vezi sa rezervama. 

"Vidimo da je ova vlast veoma netransparentna u svim procesima. Ne znamo da li ima rezervi. U prvom čitanju donet je Zakon o budžetu i predstavnici vlade su se hvalili da je to najveći budžet do sada, a inflaciju ne računaju. Mi smo u energetskoj krizi i Kosovo kupuje energiju u zapanjujućim količinama. Inflacija je porasla, plate uopšte nisu porasle, a mi smo tražili da se zakon o platama obradi kako bi se plate povećale. Ova Vlada želi da stvara probleme, želi da stvori nasilje", rekla je Kadrijaj.

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari ranije je rekla da je za 2023. godinu za budžetske rezerve izdvojeno 15 miliona evra.