Duhanaj: Od "mini-Šengena" za Srbiju najveća korist, ali Kosovo da bude ravnopravan partner

Leon Duhanaj
Izvor: Bota Sot

Politički analitičar Leon Duhanaj u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da je sporazum Kosova i Srbije o ekonomskoj normalizaciji odnosa potpisan u Vašingtonu važan dokument, ali da je za njegovu realizaciju neophodno priznanje Kosova od strane Srbije. 

“Srbija, za bilo kakvu saradnju sa Kosovom, prvo mora da prizna Kosovo "de fakto" kao državu. Po mom mišljenju, svako odlaganje procesa uzajamnog priznavanja ide na štetu građana”, kaže Duhanaj.

Duhanaj dodaje da će Srbija imati najviše koristi od inicijative "mini Šegen". U tom kontekstu on navodi da deo sporazuma o formiranju "mini Šengena" u koji će ući Kosovo, Srbija, Albanija i Severna Makedonija, iziskuje neophodnost poštovanja državljanstva, kako bi ispunili obećanja o međusobnoj saradnji. 

“To može funkcionisati samo ako Srbija poštuje prisustvo Kosova kao ravnopravnog aktera. Sa ekonomske tačke gledišta "mini- Šengen" je veoma pogodan za Srbiju, koja ima veliki izvoz i može da ga koristi za proširenje svog poslovanja u Albaniji”, ističe Duhanaj.

Prema njegovom mišljenju, "mini Šengen“ dolazi kao rezultat Berlinskog procesa, a koji kao preduslov za članstvo u EU od zemalja Zapadnog Balkana zahteva regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose.

“Politička klasa u regionu treba da ustane i da umesto nacionalističkih parola, mogućnost regionalne integracije sagleda kao paradigmu za evropske integracije. Bilo koji drugi pristup ne služi ni odgovarajućim zemljama ni građanima već samo vladajućoj političkoj klasi”, zaključuje Duhanaj.