Posle reakcije Kfora izmenjen izveštaj Međunarodne krizne grupe o Banjskoj

Banjska, nakon policijske akcije 27.9.2023.
Izvor: Kosovo Online

Međunarodna krizna grupa (MKG) promenila je deo teksta iz izveštaja o Kosovu u kojem se navodi da su zvaničnici Kfora pregovarali o povlačenju naoružanih Srba tokom sukoba u Banjskoj.

Tekst je danas ažuriran i sada se navodi da je bilo "pogrešno saopšteno" da je Kfor pregovarao o povlačenju "srpske oružane grupe" iz Banjske.

"Ovaj tekst je ažuriran 28. maja 2024. U originalnoj verziji ovog izveštaja je pogrešno navedeno da su predstavnici Kfora pregovarali o povlačenju srpske oružane grupe iz Banjske", navodi se u tekstu.

Kfor je reagovao nakon objavljivanja nacrta izveštaja, nazivajući ga netačnim i tvrdeći da "ni u jednom trenutku nije bio uključen u navodne pregovore".

Nacrt izveštaja "Zapadni Balkan: Novi bezbednosni izazovi na pragu Natoa", predstavljen je u subotu u Sofiji i uključuje i podatke iz izveštaja Međunarodne krizne grupe, koji detaljno opisuje događaj u Banjskoj.

"Posle kratkog perioda eskalacije tokom leta, u septembru 2023. godine, oko 30 naoružanih muškaraca sukobilo se sa policijom u Banjskoj na severu Kosova i zabarikadiralo se unutar srpskog pravoslavnog manastira, što je rezultiralo opsadom u kojoj je strada jedan policajac i tri napadača. Zvaničnici Kfora su pregovarali o povlačenju ostatka grupe u okolne planine. Kosovske vlasti veruju da se potencijalno još stotine boraca krije u planinama između Banjske i granice sa Srbijom, kao i veliki arsenal naoružanja koje može da izazove značajnu štetu i žrtve", navodi se u nacrtu izveštaja koji je predstavio Mark Lankaster.