Ðurić posle Berlina: Očekujemo konkretna rešenja o železničkom saobraćaju

slika
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je danas, posle razgovora sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ričardom Grenelom, da se konkretnim rešenjima o železničkoj liniji Beograd - Priština nada u predstojećem periodu, javlja Tanjug.

"Nadam se da ćemo u predstojećem periodu doći do konkretnih rešenja, koja će olakšati kretanje ljudi i robe, a privredi i građanima doneti korist", rekao je Ðurić, koji je predvodio delegaciju Srbije na sastanku u Berlinu, ali nije izneo detalje razgovora.

Sastanak o obnavljanju železničkog povezivanja Beograda i Prišine, na kojem su učestvovali predstavnici nadležnih resora i eksperti za železnicu i puteve, obe strane, iniciran je u dogovoru Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Najavljujući današnji razgovor, Vučić je u petak, konstatovao da se time ide dalje, posle dogovora o avio - liniji između dva grada.

Govoreći o avioliniji Beograd - Priština, Vučić je precizirao tri ili četiri koraka, koji treba da budu simultani:

"Da se upostavi kontakt između Kfora i Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije, pravljenje njihovog sporazuma, zatim leks specijalis u Narodnoj skupštini i sporazum sa Lufthanzom, koji potpisuje Direktorat".

Slican postupak će, rekao je tada, biti napravljen i za železnicu, kako bi se olakšalo građanima.

Vučić je rekao da će, kada se upostavi železnička linija i autoput, to mnogo olakšati život za, na primer, 20.000 Srba u Gračanici, kao i za veliki broj Srba u Kosovskm pomoravlju, koji će imati najbržu vezu sa Nišem i Beogradom.