Dvostruki aršini u slučaju ambasadora Martina Berišaja

Martin Berišaj
Izvor: Reporteri

Umešanost kosovskog ambasadora u Hrvatskoj Martina Berišaja u finansijski skandal u Sloveniji nanosi direktnu štetu imidžu Kosova u međunarodnim krugovima, prenosi Albanian post.

Analitičar Tomor Avdiu smatra da Ministarstvo spoljnih poslova ne bi trebalo da insistira na prinudnom zadržavanju ambasadora Berišaja na funkciji, jer zemlje u kojima je ambasador postavljen obično traže pojašnjenje kada postoje nepravilnosti.

"Tako bi mogao biti narušen imidž zemalja domaćina, ali i imidž Kosova“, smatra  Avdiu.

Bivši ambasador Kosova u Australiji Hajdin Abazi, koji je bio jedan od 12 ambasadora koji su smenjeni bez ikakvog  obrazloženja, smatra da kosovske institucije u slučaju Berišaja primenjuju dvostruke aršine.

"U slučaju Berišaja, predsednica, premijer i ministarka spoljnih poslova pokazuju dvostruke standarde. Uzimaju nekoga pod svoju zaštitu ne čekajući dokaze i tok razvoja – što je neuobičajeno – dok drugi hrle na vas i preduzimaju radnje po izvršnoj vlasti koju imaju čak i kada nemaju ni najmanjeg razloga“, rekao je Abazi.

Bivši ambasador Kosova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Avni Arifi, koji je takođe jedan od razrešenih, podseća da je neprijavljivanje imovine ili aktivnog biznisa ozbiljno kršenje zakona na Kosovu koje je kažnjivo sa najviše tri godine zatvora.

"Međutim, na Kosovu, ako ste deo Pokreta Samoopredeljenje gresi moraju da vam bude oprošteni“, kazao je Arifi .

 U istom pravcu misli da Berišajev slučaj šteti imidžu Kosova je i bivši ambasador Abazi.

"Slučaj Berišaj šteti imidžu Kosova u diplomatskim krugovima. Ovo je žalosno, jer sam drugačije mislio o Berišaju. On je trebalo da započne pravnu borbu, da je sve ovo iscenirano", smatra on.

Berišaj se oglasio samo na Fejsbuku. On je negirao da je umešan u pranje novca, ali nije negirao da je vlasnik crnogorske kompanije, a nije ni porekao isplate elektroprivrede GEN filijale u Srbiji.

Albanijan post  je  saznao da na Kosovu postoje dve kompanije u vlasništvu Martina Berišaja. Reč je o preduzećima „Miloja L.L.C. i "Zaslon Kosova D.L.C".

Berišaj je u ovim kompanijama imao slovenačke partnere, čak i one za koje se sumnjalo da su u prošlosti reketirali u Sloveniji.