Džačka: Nadam se da će Kosovo odustati od zabrane ulaska srpske robe, to će dodatno eksalirati situaciju

Olta Džačka.png
Izvor: Ekonomia Online

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka izrazila je zabrinutost zbog dešavanja na severu i istakla da se nada da prištinske vlasti neće sprovesti odluku o zabrani ulaska srpske robe i vozila sa srpskim registarskim tablicama na Kosovo, jer bi to dodatno zakomplikovalo situaciju i oštetilo čitav region, prenosi Albanian post.

"Snažno smo angažovani sa saveznicima i partnerima kako se situacija ne bi dalje pogoršavala. Zabrinuti smo jer naši saveznici i partneri većinu odgovornosti prebacuju na Kosovo. Ovo zabrinjavajuće slabi poziciju Kosova u očima SAD i EU. Hapšenje trojica kosovskih policajaca dodatno komplikuje situaciju", rekla je Džačka.

Ona je kazala da je u kontaktu sa komandantom Kfor i da se čeka završetak istrage o ovom hapšenju.

Ona je, govoreći o zabrani ulaska srpske robe i vozila sa srpskim tablicama na Kosovo rekla da "u ovom trenutku treba da se zadrži smirenost".  

"Sloboda kretanja je veoma važan deo obaveza koje sve naše zemlje imaju. Vlada Kosova je pojasnila da nije reč o komercijalno-ekonomskim merama, već o merama bezbednosti. Ostaje da se vidi šta to znači u stvarnosti", naglasila je Džačka.

Izrazila je nadu da se te mere kosovske vlade neće realizovati "jer bi to samo eskaliralo situaciju".

"To bi oštetilo pre svega samo Kosovo i region ekonomski, ali i u očima saveznika. Nacrt statuta Zajednice premijera Edija Rame je suštinski korak za deeskalaciju i povratak u tok dijaloga. Za nas je Kosovo svetinja, to je nacionalni prioritet koji vodi svaku akciju u našoj spoljnoj politici", poručila je ona.