Džajšankar: Mnogo primera kršenja suvereniteta, a na kojoj strani je bila Evropa

Češko predsedništvo Savetom EU
Izvor: Klan Kosova

Mogu navesti mnogo primera zemalja koje su kršile suverenitet druge države, a kada bih pitao na kojoj je strani Evropa bila u tim slučajevima dobio bih kao odgovor dugo ćutanje, ističe ministar spoljnih poslova Indije Subrahmanjam Džajšankar u vezi s ratom u Ukrajini i kritika na račun Indije zbog saradnje sa Rusijom.

Džajšankar je, za austrijski javni servis ORF, naglasio da se odluke u spoljnoj politici donose na osnovu dugoročnih interesa i na osnovu onog što je dobro za svet.

"Konflikt svakako nije ni u čijem interesu", podvukao je on dodajući da je Indija osudila sukob i da smatra da su jedini izlaz iz rata dijalog i diplomatija.

Istovremeno je kritikovao Evropu zbog posledica sankcija na zemlje kao što je Indija.

To što je Indija od početka rata u Ukrajini povećala uvoz energenata iz Rusije objasnio je delovanjem Evrope.

"Evropa je u istom periodu šest puta više uvozila iz Rusije nego Indija. Evropa je uspela da smanji svoj uvoz na način koji je bio konforan za Evropu", podvukao je Džajšankar.

Ukazao je na veliku razliku u primanjima Evropljana i Indijaca, navodeći da su prihodi po glavi stanovnika u Evropi oko 60.000 dolara, a u Indiji 2.000.

"I meni je potrebna energija i nisam u situaciji da mogu da plaćam visoke cene", naglasio je Džajšankar.

Evropske mere, kaže, vrše pritisak na globalna tržišta.

S tim u vezi naveo je udvostručenje cene nafte, i obrazložio da je do toga došlo jer je Evropa odlučila da doprema naftu sa Bliskog istoka.

"Ne može biti da vi imate interese, a mi principe. Moramo naći način da naše principe i interese usaglasimo. Šta se realno dešava na tržištu energije? Ne dobijamo ni odgovore na globalnim tenderima, jer Evropa plaća najvišu cenu. Zato se sada pitamo gde da nabavljamo naftu i gas i idemo tamo gde postoje mogućnosti", poručio je on za bečki "Standard".

Na konstataciju da Indija i dalje uvozi oružje iz Rusije, Džajšankar je kazao da to njegova zemlja čini već više od šest decenija.

"U tih 60 godina su zapadne zemlje, a tako i Evropa, prodavale naoružanje vojnoj diktaturi u Pakistanu. Jedina zemlja koja je tada bila spremna da nam pomogne bio je Sovjetski savez. To što imamo vojni aranžman sa Rusijom je direktna posledica zapadne težnje ka vojnom režimu u našem delu sveta", objasnio je on.

Džajšankar je naglasio da je obaveza svake vlade da se brine o bezbednosti svoje zemlje.

"Mi nećemo žrtvovati našu bezbednost. Ako u Evropi postoji očekivanje da ćemo to učiniti zato što Evropa ima problem, onda to, prema mom mišljenju, nije razumno očekivanje", poručio je on.

Na pitanje koliko treba da bude zabrinutost zbog mogućeg rata Indije i Kine, Džajšankar je naglasio da kada zemlje sklapaju sporazume moraju i da ih se pridržavaju.

"Ako zemlje imaju različite stavove o tome moraju da pričaju. Ali ako se dođe do situacije u kojoj jedna strana kaže da će upotrebiti trupe protiv sporazuma koji je potpisala, onda se u tome nalazi poruka međunarodnoj zajednici. Zbog toga bi međunarodna zajednica trebalo biti zabrinuta", smatra on.