Džoana sa Džaferijem: Nato će sve učiniti da održi mir na Kosovu

Džaferi i Džoana
Izvor: Kfor

Zamenik generalnog sekretara Natoa Mirčea Džoana razgovarao je danas sa premijerom u tehničkom mandatu Severne Makedonije Taljatom Džaferijem i između ostalog istakao da je Alijansa povećala svoje vojno prisustvo na Kosovu posle nedavnog nasilja i da će učiniti sve što je neophodno da održi mir na tim prostorima.

Kako su saopštili iz Natoa Džoana i Džaferi razgovarali su o bezbednosti na Zapadnom Balkanu, podršci Ukrajini i pripremama za Samit Natoa u Vašingtonu.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, zamenik generalnog sekretara Natoa je naglasio da je region od strateškog značaja za Nato, što je naglašeno nedavnom posetom Severnoatlantskog veća Bosni i Hercegovini.

"Usred secesionističkih prijetnji, Džoana je rekao da Alijansa stoji iza teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. On je podsetio da je Alijansa povećala svoje vojno prisustvo na Kosovu posle nedavnog nasilja i da će učiniti sve što je neophodno da održi mir", navodi se u saopštenju.

Džoana je zahvalio je premijeru na privrženosti Severne Makedonije Alijansi, uključujući i doprinos trupama mirovnoj misiji Natoa na Kosovu i borbenim grupama u Rumuniji, Bugarskoj i Letoniji.

Pozdravio je posvećenost Severne Makedonije da poveća svoj budžet za odbranu, povećavajući ove godine do dva odsto BDP.

Takođe je zahvalio premijeru Džaferiju na vojnoj, finansijskoj i humanitarnoj podršci koju je Severna Makedonija pružila Ukrajini, podvlačeći da stalna podrška saveznika čini razliku na bojnom polju.

Dvojica lidera su dalje razgovarala o pripremama za predstojeći samit Natoa u Vašingtonu, uključujući nastojanje Alijanse da više ulaže u odbranu i proširenje transatlantske industrijske baze.

"Obeležavajući 75. godišnjicu Alijanse, Samit će poslati snažnu poruku jedinstva i pokazati da se Nato prilagođava neizvesnom i opasnijem bezbednosnom okruženju", rekao je zamenik generalnog sekretara Natoa.