Džozef: Bajden upozorava Srbiju, a ambasador čestita Nikoli Jokiću

Edvard Džozef
Izvor: Facebook

Nova uredba američkog predsednika Džoa Bajdena, kojom se preti sankcijama političarima na Zapadnom Balkanu, u najvećoj meri se odnosi na Srbiju, piše američki eksprert za spoljnu politiku Edvard Džozef u tekstu u američkom Forin polisiju.

"Proširenje izvršnog naloga za borbu protiv korupcije na Balkan, kao i upozorenje na mere protiv onih koji ne sprovode navedene sporazume, podrivaju demokratske procese i ljudska prava tretiraju se kao stav koji predstavlja oštro razdvajanje Bajdenove administracije od prethodne", ukazuje u tekstu Džozef.

Uredba pruža Bajdenu katalizator za prikupljanje podrške među američkim saveznicima na samitima EU-NATO sledeće nedelje, šaljući snažan signal zapadnog jedinstva uoči sastanka američkog predsednika Bajdena sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi. 

Na nesreću, inertnost predstavlja snažnu prepreku ostvarenju principijelne vizije koju su postavili američki predsednik i njegov državni sekretar, kaže Džozef.

Trenutno Sjedinjene Američke Države i EU imaju dvostepeni sistem kada je reč o demokratskim standardima na Balkanu - privilegovan put bez štete za Srbiju i strožiji put za susedne države Srbije koje teže EU, piše u tekstu Forin polisija.

Džozef navodi da srpska vlada, koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, ima najpovoljniji tretman od zvaničnika SAD i EU.

"Za razliku od hladnoratovskih diktatora poput jugoslovenskog Josipa Broza Tita, koga je podržavao Zapad, Vučić je alat za Zapadne protivnike Rusiju i Kinu. Beograd vežba i promoviše neliberalnu demokratiju svog glavnog saveznika u EU, Mađarske. Kandidatura Srbije za članstvo u EU je uglavnom apsurdna. Dok se njegovi susedi bore za pravo na otvaranje pregovora sa EU, Beograd je mrtav, zatvorivši samo dva od 35 poglavlja osmogodišnjih pregovora o pridruživanju. Prošle godine Srbija nije otvorila nijedno novo poglavlje o pristupanju“, navodi se u članku.

Džozef ističe da neuravnoteženi tretman Zapada prema Srbiji predstavlja najintrigantniji i najznačajniji element proširenog poretka - i jedan je od glavnih izazova Bajdenovoj misiji da okupi evropsku podršku demokratiji.

"Srbija ima najsofisticiraniji i najrasprostranjeniji oblik korupcije u regionu. Kao što srpski akademik Dušan Pavlović objašnjava, resursi izvučeni iz državne kase pružaju režimu moć i resurse da kontroliše nacionalni narativ, da marginalizuje i zastraši protivnike i aktiviste i da vlada neograničeno. Izbori postaju parodije“, ukazuje u tekstu Džozef.

Američki mediji kažu da je Srbija vodeći primer u regionu sa glavnim rizikom od korupcije na koji je ukazao Bajden, ukazujući da "podriva poverenje u demokratski proces”.

Pa ipak, piše Forin polisi, zvaničnici SAD i EU ne samo da su zaobišli korupciju u Srbiji, već su i neprestano hvalili Vučićev režim kao političkog i ekonomskog lidera u regionu.

"Umesto da guraju vladu u reformu, američki zvaničnici vrše pritisak na aktiviste da umanje svoje pritužbe i sarađuju sa vlastima koje ih uznemiravaju. Zvaničnici su javno pozvali opoziciju da se kandiduje na potpuno nepravednim izborima. Vučić može tačno da tvrdi da ima podršku SAD i EU dok oživljava i poboljšava izbornu autoritarnost bivšeg lidera Slobodana Miloševića, kod kuće i oživljava viziju Velike Srbije“, navodi Džozef.

On ukazuje da, za to vreme, susede Srbije redovno kontrolišu zbog korupcije.

Albaniji je, kako navodi, već dugo uskraćena prilika da otvori pregovore o članstvu u EU zbog korupcije i zaostalosti u vezi sa demokratskom praksom. Sjedinjene Američke Države su upravo sankcionisale bivšeg albanskog premijera Saljija Berišu.

"Dok je američki ambasador u Albaniji odmah objavio saopštenje Bele kuće, američki ambasador u Srbiji umesto toga napisao je čestitku zvezdi NBA Nikoli Jokiću, koji je Srbin, zbog izbora za MVP. Bajden i Blinken su izneli snažne i jasne izjave regionalnim liderima, a vidimo kako ih niži zvaničnici razvodnjavaju. U februaru je Bajden pisao Vučiću, pozivajući srpske lidere da naprave reforme i priznaju Kosovo. Američka ambasada je brzo porekla da to predstavlja promenu američke politike“, naveo je Džozef.