Edita Tahiri poziva Kurtija na budnost, da ne postane plen opasnih igara

Edita Tahiri
Izvor: Facebook

Nekadašnja šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom, Edita Tahiri, ocenila je danas da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u ovom trenutku nešto između "adekvatnog epiloga i opasnog scenarija", pa poziva Aljbina Kurtija "na budnost, kako ne bi postao plen opasnih igara, koje se vode oko granice".

Tahiri za Zeri kaže da će u nastavku ovog procesa biti velikih izazova za novu vladu, koje je, kaže, moguće prevazići znanjem, voljom i "jasnim crvenim linijama".

Kako prenosi Tanjug, ona smatra veoma važnim da dijalog bude vođen u "okviru normalizacije susedskih odnosa prema evroatlantskim principima".

Tahiri kaže da ne treba dozvoliti da se razgovara o pitanjima poput "statusa, teritoriji, granici, državnom jedinstvu i srpskoj zajednici", već da se treba držati Ahtisarijevog plana i "jasnih crvenih linija" koje je "štitio" i pregovarački tim na čijem čelu je bila ona.

"Ustav Kosova i državni interes moraju biti zaštićeni bez kompromisa”, rekla je Tahiri za Zeri.

Strategija Kurtijeve vlade, kaže Tahiri, trebalo bi da bude "međusobno priznanje dveju država u postojećim granicama".

"Proces dijaloga treba shvatiti kao dijalog za mir između agresora i žrtve, gde je agresor - Srbija spremna da preuzme odgovornost za genocid nad kosovskim Albancima, da preuzme obavezu nadoknade ratne reparacije i štete nanete Kosovu od posledica rata, ubistava, nestalih, silovanih, kao i u svim drugim oblastima", smatra Tahiri.