Edštadler: Ne smemo da zaboravimo na Zapadni Balkan

Edštadler
Izvor: Kosovo Online

Ministarka za evropske integracije u Vladi Austrije Karoline Edštadler istakla je danas, na otvaranju 20. Bečkog ekonomskog foruma, da EU, i pored aktuelnih kriza u svetu, ne sme zaboraviti na Zapadni Balkan i da mora vratiti poverenje u proces proširenja.

„Kada govorimo o svim krizama u svetu ne smemo zaboraviti na Zapadni Balkan. A tu pre svega mislim na proces proširenja, kako bi vratili verodostojnost EU i poverenje u evropski put. Mi želimo Zapadni Balkan u EU. Unija nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana“, rekla je Edštadler.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je EU prihvatila predlog Austrije da se uvede postepena integracija u procesu proširenja.

„Time možemo da vratimo našu verodostojnost i poverenje. Možemo dati impuls za nastavak refomrskih procesa u regionu. Te reforme su bitne jer jačaju i našu bezbednost“, poručila je Edštadler.

Rekla je da se ne sme zaboraviti i da EU mora obaviti svoj "domaći zadatak", a to je da se prilagodi budućnosti kako bi mogla da funkcioniše sa 33 članica.

„Austrija je snažan glas u korist proširenja EU, posebno na Zapadni Balkan. To ćemo ostati i pored svih kriza u svetu“, podvukla je Edštadler.

Ukazala je na konflikt na Bliskom istoku i rat u Ukrajini, koji su privukli svu pažnju.

„Treba da učinimo sve ako bi konflikt na Bliskom istoku barem jedno vreme stao, jer civili pate. A i u Ukrajini predstoji zima“, ukazala je ona.