EEAS: Zabrinutost zbog zapaljive retorike Beograda i Prištine, prekinuti neprijateljstva

Zastave EU
Izvor: RTK2

Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) upozorila je danas da nedavni porast zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a "posebno izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu", izazivaju veliku zabrinutost, prenosi Nova.rs. 

"Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno“, poručuje se u saopštenju.

Iz EEAS ponavljaju da će se sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine rešavati kroz dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije uz posredovanje EU i naglašavaju da EU očekuje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarati o ovim "izazovnim temama" na sledećem dijalogu na visokom nivou 18. avgusta u Briselu.

Ponavlja se da postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU, zahteva klimu koja doprinosi vraćanju poverenja, pomirenju i dobrim odnosima, prenosi Tanjug.

Dodaje se i neophodnost "poštovanja i potpunog sprovođenja" prethodnih sporazuma i ukazuje da "nema mesta za radnje i izjave koje nisu kompatibilne sa opštim interesom i strateškim ciljevima regiona".

U EEAS zaključuju da EU po pitanju situacije na Kosovu ostaje u bliskoj saradnji sa Kforom, međunarodnim partnerima i posebno SAD.