Ekonomisti tvrde da su predizborna obećanja o podizanju minimalne zarade teško ostvariva

Aljbin Kurti
Izvor: Gazeta Ekspres

Ekonomisti kažu da će obećanja data tokom predizborne kampanje o podizanju minimalne plate na Kosovu, teško biti ispunjena u vreme pandemije koronavirusa, prenosi Gazeta ekspres.

Kako navodi taj medij, gotovo sve stranke na Kosovu su tokom predizborne kampanje obećavale veću minimalnu platu, uključujući i Samoopredeljenje, koje je odnelo ubedljivu pobedu na vanrednim parlamnetarnim izborima i osvojilo najviše poslaničkih mesta u Skupštini Kosova.

Obećanje za veću minimalnu platu Aljbin Kurti je dao u predizbornoj kampanji i za izbore 2019. godine, a Nezavisni sindikat privatnih preduzetnika podsetio je premijera Kosova na dato obećanje. Kurti je tada naveo da će na Kosovu minimlana zarada iznositi 250 evra, dok predstavnici sindikata kažu da radnici nisu zadovoljni ni platom od 350 evra i ističu da na Kosovu mnogi rade za mesečni iznos od 130 evra.

Predsednik tog sindikata Jusuf Azemi kaže da bi sporazum o povećanju minimalne zarade na Kosovu trebalo da bude potpisan na Međunardni dan rada 1. maja.

Ekonomisti takav zahtev smatraju za legitiman, ali teško ostvariv. Grupa T7 je uputila zahtev Ministarstvu finansija u kome traži odgovor na pitanja podizanja minimalnih zarada, ali još uvek nije dobila nikakav odgovor.