Eksperti: Kurti da pronađe kreativno rešenje za ZSO, da prebaci loptu u dvorište Srbije

ilustracija
Izvor: Kosovo Online

Odbijanje osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu ne smatra se pametnim potezom, a eksperti za proces dijaloga Beograda i Prištine smatraju da bi vlada Aljbina Kurtija trebalo da pronađe kreativno rešenje za taj problem, piše Reporteri.

Prema njihovim rečima, na taj način bi se rešio zastoj u razgovorima u Briselu i pao bi pritisak na srpsku stranu, koja, kako navode, ima koristi od kašnjenja u procesu dijaloga.

Direktor Instituta EPIK Demuš Šaša kaže da predlog mora da bude u skladu sa briselskim sporazumom i odlukom Ustavnog suda.

"Trebalo bi predložiti model koji bi bio između Zajednice sa punim nadležnostima kako je predviđeno u Briselu i nevladine organizacije. Dakle, između nevladine organizacije i udruženja sa izvršnim ovlaštenjima postoji sredina koju institucije Kosova moraju da predlože u skladu s odlukom Ustavnog suda. Ovde imamo teret da iznesemo ovaj predlog, možda se to Srbiji ne dopada, ima pravo da se ne složi. Ali lopta se mora prebaciti na drugu stranu”, ističe Demuš.

Međutim, prema rečima predstavnice  Demokratskog instituta Kosova Jete Krasnići ZSO zasnovanu na presudi Ustavnog suda nije ni Srbija prihvatila.

"Nije samo Kosovo ono koje nije spunilo svoju obavezu formiranja ZSO Asocijaciji, već je to i Srbija koja ne želi Zajednicu zasnovanu na presudu Ustavnog suda. Trebalo bi pokazati da je Kosovo spremno za formiranje ZSO prema Ustavu, ali Srbija nije spremna za to. Lopta ili pritisak bi trebali da budu na Srbiji, a ne na Kosovu", kaže Krasnići.

Poznavatelj evropskih integracija Besnik Vasoli takođe tvrdi da je kreativnost najbitnija.

"Moramo da budemo kreativni i da pokušamo da nađemo rešenje kao bi se dijalog nastavio. Međutim, da ni u jednom trenutku ne bude povređen suverenitet ili stabilnost naše zemlje. Nije u interesu ni naših ni naših međunarodnih prijatelja da Kosovo bude nefunkcionalno. Sa druge strane, Kosovo mora da stvori unutrašnji mehanizam za malo šire konsultacije političkih stranaka kako bi mogli da vidimo postoji li još jedna alternativa koju možemo predložiti. Na ovaj način da se otključa dijalog i izvuče iz ove situacije, to je uslov", objašnjava Vasoli.

Ja
09. Avgust 2021.
Kosovo jeste srbija njene teritorije kao I pokraina republike srbije u svojoj zemlji !!!
Косовац
09. Avgust 2021.
Косово је по Бриселском договору прихватило модел ЗСО потписали а скупштина ратификовала никакве измене нити одлуке суда нису валидне.