Ekspertski timovi Beograda i Prištine 23. i 24. jula u Briselu

Beograd-Priština dijalog
Izvor: Tanjug

Ekspertski timovi Beograda i Prištine sastaće se sutra i u petak u Briselu kako bi nastavili rad u okviru dijaloga, prenosi Tanjug.

Delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a Prištine novopostavljeni koordinator u dijalogu Skender Hiseni.

U Briselu najavljuju da će se sutra na ekspertskom nivou razgovarati o temama započetim na prvom fizičkom sastanku na visokom nivou, u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Kosovo i Srbija su pozvani da pošalju svoje eksperte, kako bi nastavili da se bave pitanjima pokrenutim na sastanku lidera prošlog četvrtka, poručila je portparolka EU Nabila Masrali.

U Evropskoj službi za spolje poslove dodaju da ne žele da iznose detalje plana i agende razgovora, što je bio slučaj i sa tehničkim razgovorima tokom ranijih godina dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Na pitanje Tanjuga kako vide ocenu premijera Kosova Avdulaha Hotija da nema tehničkog dijaloga, već samo dijaloga o međusobnom priznaju, u Briselu kažu da ne komentarišu izjave drugih, ali i naglašavaju da je specijalni predstvanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio ekspertski sastanak za ovu nedelju, a sledeći sastanak na visokom političkom nivou” za početak septembra.

I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić kaže da na agendi razgovora neće biti pitanje međusobnog priznanja kao ššto, kako kaže, insinuiraju u Prištini, već ekonomska saradnja, pitanje nestalih i raseljenih i obaveze koje je prištinska strana preuzela Briselskim sporazumom.

''Prevashodno ćemo razgovarati o ekonomskoj saradnji, kako da se vratimo na naše tržište na KiM gde je srpska roba više od 20 meseci bila proterana'', izjaviio je ranije danas Đurić.

Kako je naveo, razgovaraće se i o nestalima sa KiM, kojih je oko 1. 500, kao i o stvaranju preduslova za povratak proteranih i raseljenih sa Kosova.

Na sastanku 16. jula u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti su razgovarali o pitanjima nestalih i interno raseljenih osoba kao i o ekonomskim odnosima Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije tom prilikom je najvio da će eksperti nastaviti tehničke razgovore o mogućim grobnim mestima, pitanju povratka interno raseljenih sa KiM kojih je ukupno 220 hiljada od čega 177 hiljada Srba.

Vućić je tom prilikom podsetio na činjenicu da se na KiM nakon konflikta na svoja ognjišta vratilo samo 1,9 odsto proteranog stanovništva, što je najmanjii procenat u svetu.