Elek i Ivanović: Očekujemo masovni skup, odluka Prištine o dinarima neprihvatljiva

Kosovska Mitrovica
Izvor: © Kosovo Online

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek izjavio je da danas očekuje masovno okupljanje Srba s Kosova na opštenarodnom skupu u Severnoj Mitrovici, jer je, kako ističe, odluka Prištine o dinarima apsolutno neprihvatljiva. Načelnik odeljenja za plućne bolesti KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović tvrdi da nema nikoga na Kosovu ko nije pogođen represivnim Kurtijevim merama, prenosi Kurir.

Srbi s Kosova okupiće se danas u Severnoj Mitrovici na velikom protestnom opštenarodnom skupu, kojim žele da skrenu pažnju čitavom svetu i međunarodnoj zajednici na svoj obespravljen položaj. 

Današnje okupljanje podržala je i Srpska lista. Predsednik Srpske liste Zlatan Elek kaže da očekuje masovno okupljanje Srba s Kosova, jer je odluka Prištine apsolutno neprihvatljiva, a dalji život nepodnošljiv u uslovima koje kreira Kurti.

„Od izuzetnog je značaja da svojim prisustvom u velikom broju pokažemo Prištini da se protivimo ovim antisrpskim odlukama i da želimo da u miru ostanemo da živimo na svojim vekovnim ognjištima. Moraju se poštovati međunarodno pravo i Rezolucija 1244. Pokazaćemo da Kurti nije u pravu kada uporno govori da je Kosovo demokratska država. Mi živimo u Srbiji, na okupiranoj teritoriji. Ustajemo protiv jednostranih poteza Prištine, od hapšenja naših nevinih sugrađana, militarizacije severa, pa sve do brutalnog upada kosovskih specijalaca u prostorije srpskih institucija, od privremenih organa pa do ambulanti, pošte i prostorija nevladinih organizacija. Naravno da ima rizika i opasnosti kada Srbi reše da iskažu svoj protest. Sve policijske snage Priština je prebacila na sever KiM. Živimo u getu i tako dalje ne može“, poručio je Elek.

I načelnik odeljenja za plućne bolesti KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović kaže da je uveren da će protest biti masovan, jer nema nikoga na Kosovu ko nije pogođen represivnim Kurtijevim merama.

„Nema sumnje da će Srbi zdušno podržati izražavanje protesta. Osim psihičkog terora, sada nam Priština udara direktno na egzistenciju. Moramo da se borimo. Srbija mora da se bori zajedno s nama, jer je ovo što sprovodi Kurti najveće etničko čišćenje na tlu Evrope. Dogorelo je do nokata i neko mora da stane na put ovim horor aktivnostima Prištine. Ugrožena su naša vitalna prava i to će biti poruke ovog protesta“, rekao je Ivanović.

Skup je zakazan za 12 sati.