Elizabet Alen obišla arheološko nalazište u Klini: Dresnik simbol evropske istorije Kosova

Elizabet Alen
Izvor: RTS/Printsktin

Zamenica državnog sekretara SAD za javnu diplomatiju Elizabet Alen obišla je arheološko nalazište Dresnik kod Kline ocenivši da je ono simbol evropske istorije Kosova.

„Ovaj lokalitet je simbol evropske istorije Kosova, evropske istorije koja se manifestuje na mnogo načina. Sada to vidimo. To je most ka evropskoj budućnosti koju želimo da vidimo za Kosovo. Kao prijatelji i partneri radujem se što ću videti posao koji se ovde odvija i nadam se da ću se vratiti kao posetilac kada bude završen i otvoren za posetioce i da ću videti ekonomski razvoj i završetak ovog važnog istorijskog programa”, rekla je Alen.

Ona je objasnila da je posetila ovo nalazište zato što američka ambasada u Prištini preko Ambasadorskog fonda za očuvanje nasleđa finansijski podržava očuvanje Arheološkog lokaliteta Dresnik.

„Veoma je važno da Sjedinjene Države pomažu kao partner Kosovu da očuva svoju kulturnu baštinu“, rekla je Alen.

Ona je obišla nalazište Dresnik sa američkim amabasadorom Džefri Hovenijerom i ministrom kulture Hajruljah Čekuom.

Alen je izjavila da je važno da vidi Kosovo kao multietničku i prosperitetnu državu.

“Svi ovi stubovi su potrebni da bi ovakav projekat uspeo i da bi svi ovi stubovi radili zajedno. Saradnja između različitih aktera ovu zemlju je učinila uspešnom, učinila je da Kosovo vidimo kako želimo, multietničku, demokratsku i prosperitetnu državu“, rekla je Alen.

Državna podsekretarka Elizabet Alen sutra bi trebalo da se sastane sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Arheološka iskopavanja koja su započela u selu Dresnik 2012. godine otkrila su jednu široku građevinu, za koju se veruje da pripada rimskom periodu. Veruje se da je ova lokacija na staroj rimskoj trasi zvanoj "Via Lussus Naissus", koja spaja gradove Lješ u Albaniji i Niš u Srbiji.