Eljezi: Oko 40 Albanaca s Kosova je u talibanima

Avganistan - Talibani
Izvor: Reporteri

Direktor Kosovskog instituta za međunarodne studije Bedri Eljezi naveo je za Reporteri da postoje sumnje da se oko 40 Albanaca sa Kosova pridružilo talibanima u Avganistanu.

Dodao je da je bilo Albanaca koji su se i ranije pridružili Talibanima, 2003.-2005.godine, a koji su se na različite načine vratili na Kosovu ili emigrirali u različite zemlje EU.

"Želim da pomenem činjenicu da je bilo Albanaca koje je američka vojska zatočila u zalivu Gvantanamo. Jedan od Albanaca koje je američka vojska zatočila u Avganistanu iz Makedonije dugo je boravio na Kosovu, uhapšen je i izručen Makedoniji", rekao je Eljezi za Reporteri.

Dodao je da se mali broj Albanaca koji su se pridružili talibanima i da su sa Kosova, iz Makedonije, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

"Ne postoje tačni podaci o broju stanovnika Kosova koji su se pridružili talibanima u borbi protiv avganistanske vlade koju podržava SAD. Veruje se da broj građana Kosova koji su se pridružili talibanima nije veći od 40 ljudi", rekao Eljezi.

Istakao je da he bezbednosna situacija u Avganistanu vrlo ozbiljna.

"S pravom se može reći da je Avganistan jedina zemlja kojom će upravljati šerijat, kao što je to bilo sa ISIS -om u Siriji i Iraku.  Mnogi Avganistanci će biti podvrgnuti strogim kaznama i biće mnogo pogubljenih", rekao je Eljezi.

Petar
17. Avgust 2021.
Ne 40 , nego 400 i vise, i recite slobodno da se ponosite time!
Berisha
17. Avgust 2021.
Albanci su u afganistanu cisto poslovno, kao i srba i hrvata koj rade za novac. Ovaj petar prica price jer to mu odgovara,