Energetska kriza u Evropi ugrozila oko 2.000 radnika na Kosovu

Energetika
Izvor: Reporteri

U Metalurškoj korporaciji "Feronikl" iz Glogovca, koja je obustavila proizvodnju 8. oktobra zbog poskupljenja struje u Evropi, trenutno oko 2.000 radnika može da ostane bez posla, prenosi Reporteri.

"Feronikl" je bio javno preduzeće pre nego što je privatizovan 2005. godine, a 2018. kupila ga je albanska kompanija "Balfin grupa".

Radnici su dva dana zaredom, u sredu i četvrtak, protestovali ispred Vlade Kosova tražeći pomoć, ali nije bilo odgovora na zahtev radnika.

"I mi smo Kosovo" i "Firma je privatizovana, ali ne i mi", bili su neki od transparenta radnika koji su protestovali. 

Kompanija "Balfin grupa", vlasnik firme "Feronikl”, nije odgovorila na pitanja Radija Slobodna Evropa u vezi sa ovim navodima, a gradonačelnik Glogovca Ramiz Ljadrovci rekao je da je obavešten da će u toj firmi biti privremeno obustavljen rad zbog energetske krize u Evropi i poskupljenja struje na svetskim tržištima. 

Prema rečima predsednika Sindikata radnika Fehmija Nike, sindikalne akcije će se nastaviti. 

"Organizovali smo miran protest, pozvali smo vladu da se pozabavi našim slučajem, ali ako se to ne desi, preduzećemo druge mere", rekao je Nika. 

Naveo je da je prosečna plata radnika u tom preduzeću oko 550 evra.

Bivši ministar energetike Fadilj Ismajlji smatra da je prestanak rada ovog moćnog metalurškog giganta i izvoznika znak da je privreda Kosova pogođena energetskom krizom u Evropi.

"Nesumnjivo je Feronikl jedan od glavnih izvoznika Kosova, i ovaj prekid u velikoj meri utiče na balans izvoza i uvoza na Kosovu", rekao je on.

Prema Ismajljijevim rečima, možda je rano za intervenciju Vlade, ali treba da se razgovara sa kompanijom kako bi se videlo koliko je situacija ozbiljna.

Kaže da kosovska vlada barem može da pomogne radnicima koji mogu da ostanu bez posla.

Sehat Behrami iz Glogovca, koji radi kao čistač u toj kompaniji, rekao je da se očekuje da će radnicima biti isplaćena polovina zarade za oktobar, dok se za novembar ne zna šta će biti.