Engel i Menendez pisali Pompeu, zabrinuti zbog pritiska SAD na Kosovo

Tači i Engel
Izvor: Kosovo Online

Američki kongresmen i jedan od najuticajnih lobista kosovske nezavisnosti Eliot Engel i senator Bob Menendez "zabrinuti su zbog pritiska koji SAD vrše na vladu Kosova da ukine taksu na srpsku robu, a ne vrše pritisak na Beograd da zaustavi svoju kampanju povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova".

U pismu američkom državnom sekretaru Majku Pompeu izrazili su zabrinutost zbog pristupa administracije predsednika Donalda Trampa Kosovu i Srbiji.

"Zabrinuti smo da su Sjedinjene Države preduzele oštriji pristup izabranoj vladi Kosova“, rekao je Eliot Engel, a pismo je potpisao i predsednik Odbora za spoljne poslove Bob Menendez.

Dvojica američkih poslanika naglasila su da je Kosovo saveznik i da SAD moraju da slede konstruktivniji i strpljiviji pristup izabranoj vladi u Prištini.

"Iako se slažemo da je kosovska taksa na srpsku robu, koja je sada ukinuta, u najvećoj meri štetila Kosovu i njenim građanima, ovu meru koriste mnoge vlade širom sveta, uključujući i Trampovu administraciju. Kosovo je bliski saveznik SAD i mi vas pozivamo na konstruktivan i strpljiv pristup“, naveli su Engel i Mendendez u pismu Pompeu.