EP usvojio zahtev da Fon der Lajen opozove imenovanje partijskog kolege na visoku funkciju

Ursula fon der Lajen na konferenciji sa EPP
Izvor: Kosovo Online

Evropski parlament usvojio je većinom glasova zahtev evroposlanika stranaka levog centra, kojim se od predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen traži da opozove odluku o imenovanju svog partijskog kolege na odlično plaćenu funkciju u Briselu, prenosi N1.

Poslanici stranaka levog centra su u zahtevu optužili Fon der Lajen za nepotizam jer je dosadašnjeg evroposlanika Markusa Pipera, iz nemačke Hrišćansko-demokratske unije, imenovala za poverenika Evropske unije za mala i srednja preduzeća.

U zahtevu, koji nije obavezujuć, oni su naveli da su za tu funkciju postojale dve kvalifikovanije kandidatkinje, iz Švedske i Češke.

Nemački Tagesšpigel preneo je izjavu evroposlanika iz nemačke liberalne FDP Mihaela Kauha, da podnosioci zahteva Fon der Lajen prebacuju nepotizam.

Evroposlanik Zelenih Danijel Fronjnd rekao je da je Piper na konkursu završio ubedljivo na poslednjem mestu, a da je ipak dobio posao.

Kritika je usledila samo mesec dana pre nego što Evropska narodna partija namerava da zvanično proglasi Ursulu fon der Lajen za svog glavnog kandidata na evropskim ; izborima u junu, što bi joj u slučaju pobede donelo drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Belgijska televizija BRF javila je da je zahtev koji su podneli poslanici Zelenih, socijaldemokratskih i liberalnih partija, na plenumu u Evropskom parlamentu prihvaćen sa 382 glasa. Protiv su bila 144 poslanika, a 80 se uzdržalo od glasanja.

U zahtevu se od Evropske komisije traži i da „sprovede zaista transparentan i otvoren postupak“ prilikom izbora svojih poverenika.

Jedan portparol predsednice Evropske komisije rekao je posle glasanja da ne postoje planovi da se odluka o izboru Pipera promeni.

On je naglasio da su prilikom njegovog izbora poštovana sva pravila, i da je sasvim normalno prilikom takvih procedura da na kraju ne pobede uvek kandidati koji su u prvim rundama testiranja imali odlučne rezultate. Ukazao je i na dugogodišnje iskustvi Pipera u politici vezanoj za srednja i mala preduzeća, prenela je agencija dpa.

Prvi poverenik Evropske komisije za mala i srednja preduzeća imenovan je 2001. godine i njegov je zadatak da interese tih preduzeća reprezentuje u zakonodavnom procesu EU.