Erat: Osetljiva bezbednosna situacija na Balkanu

Zapadni Balkan - ilustracija
Izvor: RTK

Viši politički direktor Centra za kontrolu oružja i neproliferaciju Džon Erat kaže da Zapad treba da poveća usmerenost pažnje ka Balkanu, jer bi moglo doći do eskalacija, i u tom kontekstu kao najugroženije naveo je Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, prenosi Reporteri.

Erat kaže da je situacija na Balkanu veoma ozbiljna.

"Bezbednosna situacija je veoma ozbiljna u regionu, tako da se mora povećati pažnja Zapada kako situacija ne bi eskalirala. Setite se samo šta se dešavalo 90-ih, kakvi su se žestoki ratovi vodili u regionu. Ne sme se dozvoliti da se ovakve tragedije ponove. Ključ bezbednosti regiona je da Kosovo i Srbija priznaju jedna drugu. SAD same ne mogu da održe mir u regionu, bez bliske saradnje sa liderima balkanskih zemalja", kaže Džon Erat.

Povezao je dešavanja na Balkanu sa sukobom u Ukrajini, a kako kaže, ako Rusija pobedi desiće se "opasan presedan".

"Svet je postao nepredvidiv i imamo veoma ozbiljan rat između Rusije i Ukrajine. Ako Rusiji bude dozvoljeno da postigne makar i mali uspeh protiv susedne države, onda će to biti loš signal za svet, jer bi to nagnalo druge zemlje da razmišljaju o upotrebi sile umesto o diplomatiji. Dakle, smatram da je veoma važno zaustaviti Rusiju, a svi mi imamo odgovornost da pomognemo Ukrajini", kaže Erat.