Erdogan: Nećemo dozvoliti ulazak Finske i Švedske u NATO

Redžep Tajip Erdogan
Izvor: Ekonomia Online

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da njegova zemlja neće dozvoliti pridruživanje Finske i Švedske NATO savezu, prenosi RTV.

"Turska ne može da kaže "da" članstvu Finske i Švedske u NATO. Bez uvrede, ali to je nemoguće", rekao je Erdogan, prenosi RIA Novosti.

On je najavio da će delegacije te dve zemlje u ponedeljak posetiti Tursku, ali je poručio da "ne moraju da se muče" i da dolaze kako bi ubedile Tursku da odobri njihov prijem u NATO, prenosi Rojters.

Švedska i Finska odbile izručenje 33 osobe koje traži Turska

Švedska i Finska nisu odobrile repatrijaciju 33 osobe koje je Turska tražila zbog navodnih veza sa grupama koje smatra teroristima, javili su danas državni mediji u trenutku kada se Ankara protivi ulasku te dve zemlje u NATO, prenosi Tanjug.

Turska je saopštila da su ljudi koje traži imali veze sa ekstremistima Radničke partije Kurdistana (PKK) ili muslimanskim sveštenikom Fetulanom Gulenom, koga Ankara optužuje da je organizovao pokušaj puča 2016. godine, preneo je Rojters.

Dve nordijske zemlje su odbile 19 zahteva i ostavile pet bez odgovora, javio je TRT Aber, pozivajući se na Ministarstvo pravde i dodao da je devet zahteva još u fazi procene.