Erdogan: Skandinavske zemlje su rasadnik terorizma, ne mogu u NATO

Redžep Tajip Erdogan
Izvor: Ekonomia Online

Turska prati proces u vezi s planovima za priključivanju Finske i Švedske NATO-u, ali za sada ne može da gleda na to pozitivno jer su skandinavske zemlje rasadnik terorizma, saopštio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, prenose Novosti.

„Pratimo taj proces, ali nemamo pozitivno mišljenje o tome, jer bi to bila greška u vezi sa Grčkom. Znate kako se Grčka ponaša u Alijansi prema Turskoj. Drugu grešku Turska ne želi da pravi. Skandinavske zemlje su rasadnik terorizma, imaju običaj da se „gostoljubivo odnose“ prema teroristima, da ih puštaju u parlament. Zbog toga za sada ne možemo pozitivno da gledamo na to“, rekao je Erdogan novinarima.

Finska i Švedska razmatraju mogućnost da odustanu od višegodišnje neutralnosit i da stupe u NATO zbog ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Šef Alijanse Jens Stoltenberg je rekao da će NATO rado videti Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će im omogućiti brzo stupanje u savez. NATO očekuje da te zemlje donesu samostalne odluke o stupanju u Alijansu u narednim mesecima i nedeljama, izjavila je stalna predstavnica SAD pri NATO-u DŽulijan Smit. Ona je dodala da SAD pozdravljaju pristupanje tih zemalja Alijansi.

Rusija smatra da je NATO usmeren na konfrontaciju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je upozorio na to da dalje širenje NATO-a neće doprineti bezbednosti Evrope i da ima agresivan karakter. On je, međutim, istakao da eventualno pristupanje Švedske i Finske NATO-u neće predstavljati egzistencijalnu opasnost za Rusiju.

Zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski je rekao da će stupanje Švedske i Finske u NATO i razmeštanje odreda Alijanse na njihovoj teritoriji te dve zemlje učiniti potencijalnim ciljevima ruske vojske.