Eskobar: Ako ne rešimo krizu u BiH, ceo region će ispaštati

Gabrijel Eskobar
Izvor: Print Screen

Američki diplomata Gabrijel Eskobar je poručio da je Bosna i Hercegovina jedna od najkorumpiranijih država u Evropi i da "većina pretnji" po Dejtonski mirovni sporazum dolazi od Milorada Dodika.

Eskobar je to izjavio u intervju za CNN govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, ali se osvrnuo i na ostale zemlje na Zapadnom Balkanu. 

"Ako pogledate šta se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji, od sedam država, njih dve su članice Evropske unije, četiri su članice NATO-a, mnoge su ostvarile značajan ekonomski uspjeh. Od šest zemalja Zapadnog Balkana, njih četiri ostvaruju progres prema EU. Bosna i Hercegovina je na začelju", rekao je.

Eskobar, koji je specijalni izaslanik američkog predsednika Bajdena za Zapadni Balkan, je naglasio da je BiH među najkorumpiranijim državama Evrope, a kao gore od nje je istakao Bjelorusiju i Azerbejdžan. Osvrnuo se i na druge negativne okolnosti.

"Iseljavanje mladog stanovništva je deset puta veće nego u Srbiji. Neučinkovita je u privlačenju direktnih stranih investicija. Javni sektor čini 70 posto od ukupne ekonomije. Sve je to posledica duboke korupcije", naveo je.

Kako je kazao, ljudi se ne iseljavaju zbog toga što ne žele živeti u multietničkoj državi, već zbog toga što se ne mogu zaposliti bez korupcije.

"To je kontekst krize", dodaje.

Naveo je da postoje prijetnje po Dejtonski mirovni sporazum i da većina njih dolazi od člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednika SNSD-a Milorada Dodika. Upozorio je da će ceo region ispaštati ako ne uspeju napori za rešavanje krize u Bosni i Hercegovini.

Ocenio je da Sjedinjene Američke Države sarađuju s EU kako bi zapadnobalkanske zemlje imale perspektivu članstva u Uniji. Napredak Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije je istakao kao primer da uspevaju u tome.

Eskobar uvjerava da SAD i EU rade na tome da onemoguće Dodikove napade na državne institucije, a napade je nazvao napadima na "srce Dejtona". Kao drugi cilj je istakao vraćanje političkih predstavnika Srba u državne institucije.

Kako je kazao, izmenama Izbornog zakona i delomičnim ustavnim promenama želi se postići funkcionalnija država.

Govoreći o insistiranju Nemačke da se moraju sankcionisati oni koji ugrožavaju stabilnost BiH, naveo je da se osim sankcija treba razmisliti i o finansijskim mjerama protiv onih koji rade protiv Dejtona.