Eskobar: Formiranje ZSO obaveza koja se mora sprovesti, evropski predlog ne znači međusobno priznanje

Gabrijel Eskobar
Izvor: N1 Info

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je nadu da će Srbija i Kosovo primeniti sporazum o kojem su se dogovrili 27. februara u Briselu ističući da je formiranje Zajednice srpskih opština obaveza koja se mora sprovesti, kao i da evropski predlog ne znači međusobno priznanje već normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Eskobar je naveo da SAD u potpunosti podržavaju dijalog kojem posreduje Evropska unija, ali da nisu deo njega.

„Nadamo se da nećemo koristiti štapove, već šargarepu. I oni su jasni. Ne samo da se približavaju mirnim odnosima, već se otvara i put ka evropskim integracijama. Nadamo se da će obe strane ispuniti svoje obaveze“, rekao je Eskobar.

Navodeći da je zajednica srpskih opština obaveza koja se mora sprovesti, Eskobar kaže da je ona preuzeta još Briselskim sporazum i da postoje očekivanja da će se formirati.

"Naš stav je da ga treba formirati na način koji predstavlja pobedu za obe strane“, rekao je Eskobar.

Na pitanje da li Kosovo ima rokove za formiranje Zajednice srpskih opština, Eskobar je rekao da je pitanje koliko će brzo ona biti formirana.

"Verujem da je ovim osnovnim sporazumom Kosovo shvatilo da mora da formira ZSO. Ne želim da postavljam rokove, ali želim da kažem da rasprava treba da počne odmah”, kazao je Eskobar.

Dodaje da Zapadni Balkan ostaje prioritet za SAD.