Eskobar: Kosovo i Srbija da se obavežu da neće biti nasilja, sprovesti sporazume, uključujući ZSO

Gabrijel Eskobar
Izvor: RSE

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je da je cilj njegove posete Beogradu i Prištini bio da se podrže napori Evropske unije kako bi se rešila pitanja oko registarskih tablica i dokumenata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Želimo da se obe strane obavezu da neće biti nasilja", poručio je Eskobar na konferenciji za medije u Ambasadi SAD u Beogradu.

Eskobar je ove sedmice posetio Beograd i Prištinu, zajedno sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, s ciljem sprečavanja eventualne eskalacije između Srbije i Kosova, nakon najave Prištine da će od 1. septembra sprovesti odluku o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama.

Prema njegovim rečima razgovori su bili teški, "ali je video volju da se nađe rešenje, volju da se izgradi poverenje u proces".

Poručio je građanima Srbije da su Sjedinjene Države čule njihovu zabrinutost.

"U mnogim slučajevima postoji ozbiljna zabirnutost za Srbe na Kosovu, postoji ozbiljan problem u poverenju (između dve strane)", dodao je Eskobar.

Izrazio je nadu da će sporazum o registarskim oznakama biti postignut.

"Nadam se da svakodnevni život ljudi na severu Kosova 1. septembra neće biti dodatno opterećen i da će živeti u miru, da im neće biti potrebne dodatne administrativne procedure da dođu do svojih kuća. I verujem da ćemo to uspeti da postignemo", rekao je Eskobar.

Eskobar je istakao da su SAD prenele liderima Kosova i Srbije da očekuju da se pitanje primene svih postojećih sporazuma nađe na agendi na sledećem sastanku u Briselu.

"Ne očekujemo da se tad postigne dogovor, ali svakako očekujemo da to bude na agendi", rekao je Eskobar.

Američki zvaničnik je ocenio da dijalog između Kosova i Srbije u Briselu nije klinički mrtav, uz podsećanje da SAD podržavaju dijalog iako ne učestvuju u njemu.

"Agendu (dijaloga) je uspostavio predstavnik EU, najvažiji deo je obaveza lidera i to je ono što smo dobili od njih, deo naše uloge jeste da oni ispune te obaveze u cilju postizanja dogovora. Nastavićemo da pritiskamo obe strane da održe mir i stabilnost", rekao je Eskobar.

Dodao je i da će svi ranije dogovoreni sporazumi morati da budu primenjeni, uključujući i formiranje Zajedince srpskih opština (ZSO) na severu Kosova.