Eskobar: Kosovo ignorisanjem dijaloga ignoriše evropske partnere

Gabrijel Eskobar
Izvor: Kosovo Online

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas tokom onlajn konferencije da ignorisanjem dijaloga Kosovo ignoriše evropske partnere i time onemogućava Ameriku da ubedi partnere da podrže Prištinu u međunarodnoj areni.

Eskobar se osvrnuo na izjavu ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera da je trenutno teško za SAD da se zalaže za Kosovo u međunarodnoj areni.

"Put ka EU i Nato vodi preko zemalja koje nisu priznale Kosovo. Te zemlje bi želele da vide napredak u pitanjima vezanim za dijalog. Ignorisanjem dijaloga Kosovo ignoriše evropske partner i onemogućava SAD da ubedi partnere da podrže Kosovo", rekao je dodajući da je zabrinut zbog oglušavanja Kosova na zabrinutost SAD.

Eskobar je novinarima preneo da se nalazi u Briselu, gde ima sastanke sa izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom, kao i predstavnicima Nato, te da potom ide u Prištinu, "gde će se u razgovorima fokusirati na posledice i moguća rešenja za nekoordinisane mere ukidanja dinara".

Zatim će, najavio je, otputovati u Beč, gde će imati razgovore sa Oebsom, odakle putuje u Crnu Goru da pruži podršku novoj vladi i njenom evropskom putu. U Vašingtonu, po povratku sa Balkana, on će, kako je najavio imati iduće nedelje razgovore sa Kvintom o svim tim temama.

Podvukao je da putuje na Kosovo u kritičnom trenutku i da želi da pokušava da navede Prištinu da se vrati primeni Briselskog i Ohridskog sporazuma.

"SAD smatra da ne postoji druga alternativa dijalogu. Dijalog je bio mehanizam kroz koji su rešeni mnogi problemi, i dalje je glavni mehanizam za rešavanje izazova. Pozivam obe strane da poštuju i primene sve što je dgovoreno, i implementiraju Briselski i Ohridski sporazum, kao i da pokažu dobru volju izbegavanjem mera koje bi dovele do tenzija i neprimene tih obaveza", naglasio je Eskobar.

Istakao je da su SAD zabrinute zbog implementacije odluke Centralne banke Kosova iz pet razloga.

"Čujemo za mnoge probleme sa kojima se suočavaju građani Kosova koji zavise od plaćanja iz Srbije i pozivamo kosovsku vladu da ozbiljno shvati zabrinutost međunarodne zajednice. Prvi razlog za zabrinutost je brzina implementacije odluke. Mi ne govorimo o legitimnosti mere, već njenoj primeni. Jednoj Francuskoj je trebalo godinu dana za uvođenje evra, a Kosovo meru CBK primenjuje za tri nedelja na severu. Dalji razlog za zabrinutost je što kosovska vlada nije ponudila nikakvu alternativu za dobijanje para onima koji zavise od tih sredstava. Treće je što nije razgovarano sa pogođenom populacijom. Četvrto je što je dve nedelje pre najave odluke Kosovo zajedno sa drugim zemljama Zapadnog Balkana u Skoplju dogovorilo da će do kraja godine biti usvojeni mehanizmi plaćanja. A peto je što kosovska vlada ne dopušta međunarodnoj zajednici da joj pruži pomoć u rešavanju tog problema koji je izazvao haos u ekonomiji Kosova", rekao je on.

Ponovio je da na evropskom putu dijalog nema alternativu, posebno za Kosovo kojem je najvažnije da dobije više priznanja od evropskih država.

"Dijalog je veoma važan za Kosovo, prihvatili to ili ne. Mi podržavamo dijalog u kojem je EU čak ponudila i direktna rešenja, kao što je nacrt statuta za Zajednicu srpskih opština", objasnio je Eskobar.

Istakao je da je EU ponudila mnoge opcije kako bi dijalog bio uspešan za obe strane.

Upitan šta je kosovska vlada SAD rekla u vezi predloga nacrta statuta za ZSO odgovorio je da nikada nije dobijen potpun odgovor da li su ga prihvatili.

"Teško razumemo zašto treba da ide na ustavnu proveru. Da budemo jasni ZSO neće biti nikakva druga Republika Srpska, država u državi. Nema ništa u statutu što bi dalo izvršna ovlašnjenja. ZSO je samo mogućnost za opštine sa srpskom većinom da koordiniaraju lokalne usluge na srpskom jeziku za građane Kosova", ukazao je on.

Eskobar je podvukao da je formiranje ZSO pravno obavezujuća preuzeta obaveza.

"Mislimo da bi problem oko pitanja dinara bio rešen ZSO. U predlogu nacrta statuta ZSO koji je predala EU stoje i mere koje predviđaju transparentni transfer novca iz Srbije po kosovskom zakonu. ZSO bi rešio problem dinara. Želimo da Kosovo što brže napreduje po tom pitanju", poručio je on.

Upitan za posledice za Kosovo i Srbiju ako ne primene dogovorene sporazume iz Brisela i Ohrida, Eskobar je rekao da je primarna odgovornost na Kosovu da napreduje sa preuzetim obavezama u vezi formiranja ZSO.

"Videli smo korake u omogućavanju prava na peticiju. Čekamo na obe strane da učine više u dijalogu. Od Srbije očekujemo da preuzete obaveze postanu pravno obavezujuće i ireverzibilne. Želimo da vidimo više od obe strane", ukazao je on podsećajući da primena sporazuma određuje i evropski put.

Na pitanje o odnosu SAD sa kosovskom vladom, kazao je da je partnerstvo SAD i Kosova zasnovano na odnosu građana, i da ne zavisi od jednog čoveka ili stranke.

"Ali bih rekao da trenutno imamo problem u komunikaciji sa premijerom i to nemaju samo SAD, već i EU, Nato, Velika Britanija i druge zemlje, kao što su Albanija, Severna Makedonija. Imali smo blisko partnerstvo sa Kosovom i želeli bi da se ono vrati", dodao je on.

Naglasio je da se politika SAD prema regionu Zapadnog Balkana zbog rata u Ukrajini nije promenila, ali je povećana hitnost da se reše otvorena pitanja.

Eskobar je kazao da su SAD za hitno rešavanje otvorenih pitanja na Zapadnom Balkanu, i da ne postoji nikakva politika koja predviđa žrtvovanje saveznika, a Kosovo je bitan partner, kako bi Srbija bila više integrisana u evropske strukture.

"Želimo da Srbija i Kosovo budu produktivni partneri evroatlantske zajednice i da imaju predvidive odnose. To je moguće samo kroz dijalog", podvukao je on.

Upitan da li postoji zabrinutost da Rusija preko Srbije radi na destabilizaciji regiona, Eskobar je kazao da ono što se dešava na Balkanu nije nešto što je izazvano od Rusije.

"Problemi na Balkanu postoje već dugo među zemljama u regionu. Kroz rešavanje tih otvorenih pitanja nadamo se da nestaje i mogućnost za uticaj Rusije koja bi mogla region da iskoristi za izazivanje nestabilnosti", naglasio je on.

Kada je reč o Severnoj Makedoniji rekao je da SAD očekuju da će nova vlada, nakon izbora, nastaviti politiku prethodne, politiku solidnog partnera, privrženog Nato članstvu i kandidata za prijem u EU, ali i borbe protiv korupcije.

U vezi Crne Gore, upitan za Demokratski front, kazao je da nije na SAD da odlučuju ko čini koalicionu vladu.

"Mi smo rekli da smo zabrinuti jer ne može biti neko partner u vladi koji osporava sve ono za šta se mi nadamo da će Crna Gora ostvariti, kao što su evroatlantske integracije. A to su snage koje su u prošlosti osporavale mnoge stvari, kao i priznanje nezavisnosti Kosova, te i reformske pakete važne za evropski put. Oni se nisu promenili i nismo videli privrženost evroatlantskim vrednostima. Zabrinuti smo što u vladi ima partner koji ne deli vrednosti ostalih u koaliciji", zaključio je Eskobar.