Eskobar odgovorio Gervali: Ne ide se napred sa populizmom i nacionalizmom

Gabriel Eskobar
Izvor: Kosovo Online

Sve pozitivno što se desilo u poslednjoj generaciji potiče od američko-evropske saradnje, poručio je na Forumu u Dubrovniku specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, odgovarajući tako ministarki spoljnih poslova Kosova Doniki Gervali koja je rekla da je EU bez SAD i NATO "tigar od papira" i da bez njih ne može da obezbedi mir u Evropi.

Eskobar je, takođe, naveo da na Kosovu postoji populističko rukovodstvo sa kojim "ne može da ide napred", preneo je portal Nacional.

Odgovarajući kosovskoj ministarki, Eskobar je rekao da se ne slaže sa njom.

"Žao mi je što moram da se ‘odvajam’ od svoje kolegnice na Kosovu, ali sve pozitivno što se desilo na Balkanu je kombinacija saradnje EU i SAD", naglasio je Eskobar.

Primetio je i da je Balkan postao region sa dva puta, a da su na jednom oni koji su u NATO-u, stabilniji i snažno na putu ka EU, a drugi oni koji "troše pažnju i resurse regiona za svoje izazove".

"Razlika je u tome što su zemlje koje su u NATO-u i koje su napredovale, prevazišle izazov etničkog rivalstva... u odnosu na one koje i dalje imaju vođstvo koje veruje da su populizam, nacionalizam , etničko rivalstvo put ispred, a oni su ti koji imaju najviše izazova".

Na Gervaline reči, reagovao je i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekavši da je EU "najuspešnija unija država" i san zemalja koje kucaju na vrata tog bloka, dodajući da postoji potreba za proširenjem.

"Evropska unija je daleko od savršene, ali je najbolje što imamo. To je najuspešnija unija država. Nema druge zajednice država na ovoj planeti koja je napravila bolju političku, ekonomsku stabilnost... Dakle, mislim da je ulazak u EU san država koje kucaju na vrata EU. U ovih 20 godina samo je Hrvatska ušla u EU, a proces proširenja je izgubio zamah. Zna se da se nešto mora preduzeti. Mislim, ironično, rat u Ukrajini je doneo pozitivan efekat, a to je shvatanje EU da imamo nedovršene poslove na Zapadnom Balkanu, moramo biti ozbiljni, a proširenje mora biti ponovo u igri", rekao je Lajčak.