Eskobar: SAD uz "Otvoreni Balkan", svih šest zemalja da bude uključeno

Gabrijel Eskobar
Izvor: Vlada Severne Makedonije

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je danas da SAD podržavaju inicijativu “Otvoreni Balkan” i da sve zemalje Zapadnog Balkana treba da podrže inicijativu na istom nivou.

“Sjedinjene Države podržavaju 'Otvoreni Balkan'. Moramo raditi ne samo na regionalnim ekonomskim odnosima, već i na integraciji u evropske strukture i moramo takođe pokrenuti mnoge inicijative za ekonomsku integraciju. 'Otvoreni Balkan' je jedna od ovih inicijativa. Verujemo da ako uspe, treba biti otvoren za sve. Svaku inicijativu za ekonomsku integraciju treba da podrži svih šest zemalja Zapadnog Balkana na istom nivou", rekao je Eskobar obraćajući se učesnicima Samita "Otvoreni Balkan" u Ohridu, preko video linka.

Eskobar je poručio da SAD gledaju Balkan kroz prizmu 21. veka, a ne kroz probleme iz 20. veka i ocenio da su mogućnosti u regionu velike.

Dodao je da Zapadni Balkan ima ogroman ekonomski rast i potencijal da bude centar obnovljive energije, centar prirodnog gasa i da pomogne Evropi da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa.

Eskobar je rekao da je 'Otvoreni Balkan' dobra inicijativa, i predložio saradnju sa drugim inicijativama u regionu.

"Razumete da neće biti dupliranja posla, već bolje integracije", rekao je Eskobar.

Dodao je da lideri treba da rade na stvaranju boljih uslova za investitore i da im pruže pomoć za rad u skladu sa zakonima.

"Na kraju, podržavam vas, jer je ova inicijativa ekonomski, a ne politički projekat. Ekonomski važan i važno je da tako i ostane. Fokusirajte se na stvaranje mogućnosti za ljude u regionu", rekao je Eskobar.

Obećao je američku podršku u borbi protiv pranja novca i podizanja standarda na garančnim prelazima sa najvišim tehnologijama koje su dostupne.