EU još bez termina za nastavak dijaloga

Ekonomia online
Izvor: Ekonomia online

Evropska unija kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, i nakon formiranja vlasti na Kosovu, ne može da navede vremenski okvir u kome se očekuje nastavak pregovora, saznaje Tanjug u Briselu.

U evropskim krugovima bliskim procesu dijaloga, napominje se da nastavak dijaloga završi prevashodno od ”spremnosti obe strane” uz ocenu da novoizabrani premijer Kosova, Aljbin Kurti, ”igra čudnu igru”.

”Poruke Kurtija u javnosti donekle su u suprotnosti sa svešću o važnosti nastavka dijaloga iskazanom tokom njegovih kontakata sa EU zvaničnicima”, navode diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

Tokom posete specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini, početkom marta, najavljeno je da će se dijalog nastaviti ” u aprilu ili maju, odnosno odmah pri formiranju vlasti u Prištini.

I pored formiranih institucija u Prištini, u ovim trenutku gotovo je izvesno da do nastavka pregovora u Briselu nece doći pre maja, a pod znakom pitanja su i kasniji datumi.

”EU zvaničnici u svim svojim porukama Prištini insistiraju na važnosti nastavka dijaloga. To će se nastaviti i u narednim danima što javno što u bilateralnim kontaktima”.

Sa druge strane, spremnost Beograda na nastavak dijaloga, bi trebalo da EU podrži novim korakom na putu evrointegracija, najverovatnije zakazivanjem nove Međuvladine konfrencijom EU - Srbija.

”I na taj način bi se Prištini dalo do znanja da će Beograd napredovati dok će oni, ukoliko ne pokažu istinsku volju za dijalogom ostati blokirani na EU putu ”, navode u Briselu.

Dodaje se da EU očekuje da i javnost na Kosovu shvati poruku o važnosti dijaloga sa Beogradom za napredak celokupnog društva i da izvrši dodatni pritisak na svoje izabrane predstavnike u Prištini da krenu ka ispunjavanju želje gradana za boljom evropskom budućnošću.

Nostradamus
07. April 2021.
Vreme ocigledno radi za Srbiju, koja na svim poljima napreduje...a za pocetak bilo kakvih pregovora Kosovo mora da ispuni obecano SZO, koje oni naravno nece. I samim tim se dialog oduzava a albanska strana se krivi zbog toga....sto bih rekao car Putin: - Sve ide po planu. 👍
Poslednji Janjičar
07. April 2021.
Vreme ne radi za nikog na Balkanu, bar tako se stvari stoje sada. Velika braća su se dogovorila oko nekih stvari, živi bili pa videli... Bitno je da neće biti pobednika već je bitno da će braća na Balkanu u paketu biti poražena ...

Ovo su reći našeg Duhovnog Lidera, koji će uskoro otkriti svima Tajnu, zašto smo nesrećni ...
Lubarda
07. April 2021.
Nostradamus ,ne mogu da desifrujem tvoje katrene ,ali posljednji janjičara pogodi u centar.bravo!