EU na najavu Kurtija da neće dopustiti ZSO: Strane u dijalogu da se uzdrže od štetnih izjava

Ekonomia online
Izvor: Ekonomia online

Iz Evropske unije povodom najave kosovskog premijera Aljbina Kurtija da dijalog Beograda i Prištine treba da se zasniva na četiri principa, od kojih je prvi priznanje nezavisnosti Kosova i odbacivanje razgovora o Zajednica srpskih opština, za Kosovo Onlajn navode da strane u treba da se uzdrže od štetnih izjava po dijalog.

„EU je uvek pozivala strane da se uzdrže od postupaka i izjava štetnih za atmosferu pogodnu za uspešan napredak u dijalogu i normalizaciju odnosa“, naveo je portparol Evropske unije u odgovoru za Kosovo Onlajn.

Podsećanja radi, novi kosovski premijer Aljbin Kurti je pručajući o četiri principa na osnovu kojih bi Priština trebalo da vodi dijalog sa Beogradom, između ostalog i naveo "da bilo koja organizacija mora da bude u skladu sa ustavom i naglasio ne može biti etnički homogena".

„Ne može da postoji monoetničko udruženje. Može da postoji Zajednica opština u planinama Rugove, Šar planine, ili čak reke Lepenac, ali ne i Zajednica opština zasnovana na etničkoj pripadnosti“, poručio je Kurti.

Prema njegovim rečima, član 44 Ustava Kosova pruža pravo na udruživanje i „ta odredba znači da nema potrebe za daljim pregovorima o tom pitanju.