EU o non-pejperu za dijalog Beograda i Prištine: Nikada nismo videli taj papir

Evropska unija
Izvor: RTV

Brisel je negirao da je non-pejper pismo objavljeno na jednom kosovskom onlajn portalu autentično, prenosi Nova.

"Mi obično ne komentarišemo medije koji objavljuju navodne dokumente EU, ne komentarišemo ni autentičnost ni suštinu, ali u ovom slučaju, ono što je objavljeno nije tačno, nikada ranije nismo videli takav papir i ne dolazi od tima EU koji se bavi Dijalogom", rekao je Peter Stano, portparol za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske unije,

U članku objavljenom u subotu se navodi da taj non-pajper prati umešanost francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca u proces dijaloga sa Srbijom. Takozvani non-paper iznosi desetogodišnju viziju budućnosti odnosa između Kosova i Srbije i kaže da je ovaj "novi okvir" predstavljen i kosovskim i srpskim premijerima.

U pomenutim dokumentima navodno se daje predlog kojim bi Srbija prihvatila Kosovo, ali ga ne bi priznala kao državu, što bi otvorilo put za pet zemalja EU koje trenutno ne priznaju Kosovo da to učine.

Najvažniji odeljak kaže da se od Kosova neće tražiti da formira Zajednicu srpskih opština u narednih 10 godina, kada bude postignut neki konačni dogovor.