EU predlaže novi paket sankcija protiv Rusije: Ne prihvatamo lažni referendum

Fon der Lajen.jpeg
Izvor: Koha ditore

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je predlog novog, 8. paketa sankcija protiv Ruske Federacije, s ciljem da "Kremlj plati" zbog sprovođenja referenduma u Ukrajini, koji je ona nazvala "lažnim glasanjem", prenosi Juronjuz.

"Ne prihvatamo lažni referendum i bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini, i odlučni smo da Kremlj plati za dalju eskalaciju", rekla je Fon der Lajen novinarima u Briselu.

Predloženi osmi paket sankcija uključuje mere zabrane uvoza ruskih proizvoda, koje bi trebalo da umanjie prihod Rusiji za sedam milijardi evra.

Sankcije obuhvataju i zabranu izvoza ključnih tehnologija koje se koriste u vojsci, kao što su avionski proizvodi, elektronske komponente i specifične hemikalije supstance, saopštila je fon der Lajen.

Fon der Lajen navodi i da će paket sankcija postaviti pravnu osnovu za ograničenje cene nafte i zabraniti građanima EU da budu u upravnim telima ruskih državnih kompanija.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj pozvao je međunarodnu zajednicu da ne prizna lažne referendume koji su održani na teritoriji Ukrajine pod ruskom kontrolom.

"Sprovođenjem nelegalnih referenduma, koje je organizovala Rusija, Kremlj sledi isti scenario koji smo već videli u Gruziji 2008. i na Krimu 2014. godine", naveo je Borelj u saopštenju.

On je naglasio da se radi o kršenju međunarodnog prava i principa Povelja Ujedinjenih nacija i dodao da će EU dodati nova imena listi lica i entiteta koji su pod sankcijama.