EU traži dodatne informacije o oduzimanju dozvole za rad MTS

Evropska unija
Izvor: RTV

Portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da EU traži dodatne informacije u vezi sa odlukom Vlade Kosova da kompaniji MTS oduzme dozvolu za rad, prenosi Radio slobodna Evropa.

Stano je naveo da je EU "primila k znanju" odluku kosovske vlade da se uskrati licenca MTS, zbog sporne dokumentacije prilikom registracije preduzeća.

"EU trenutno traži više informacija od obe strane kako bi razumela implikacije odluke na Sporazum iz 2013. i zaključke iz 2016. o telekomunikacijama", navodi se u odgovoru Stana za RSE.

Prethodno je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer upozorio da Kosovo treba da bude oprezno kada je u pitanju oduzimanje licenci za rad, te rekao da su u toku razgovori sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom i Vlade Kosova oko toga kako da se reši ova situacija.

Hovenier je 16. avgusta na pitanje RSE rekao i da je ovo "veoma osetljivo pitanje", te da ohrabruje Vladu Kosova da korake oko oduzimanja dozvola za rad preduzima sa oprezom.

Iz Telekoma Srbije, koja je osnivač MTS na Kosovu sa udelom od 100 odsto, ne prihvataju ovakvu odluku Vlade Kosova i poručuju da njihov "pravni tim priprema obimnu žalbu koja će biti podneta u zakonskom roku".