EU tražila od Kurtija: Bez policijskih akcija na severu i uvođenja reciprociteta prema Srbiji

Aljbin Kurti u Briselu
Izvor: Koha ditore

Portal Demokracia.com imao je uvid u izveštaj koji je sačinio Savet EU nakon večere lidera Zapadnog Balkana, u kome se između ostalog navodi da Brisel očekuje od Kurtijeve vlade da se uzdrži od započinjanja bilo kakvih policijskih operacija u opštinama na severu, prenosi RTK2.

Prema pomenutom dokumentu, EU savetuje vladu Kosova da ne započinje bilo kakve „provokativne“ akcije u opštinama na severu.

„Visoki predstavnik će pozvati vladu u Prištini da ne preduzima bilo kakve provokativne akcije u severnim opštinama. Konkretno, gospodinu Kurtiju će se savetovati da ne preduzima nikakve policijske operacije usmerene na prikupljanje računa za struju u severnim opštinama, što bi moglo izazvati dalje tenzije sa lokalnim stanovništvom", navodi se u izveštaju EU.

U pomenutom dokumentu se Kurti i podseća na presudu Ustavnog suda u vezi vraćanja zemljišta manstiru Visoki Dečani, a istovremeno se i savetuje da ne preduzima jednostrane akcije protiv Srbije, kao što je uvođenje reciprociteta.

Podsećanja radi, kosovski premijer Aljbin Kurti je poslao tužilaštvu sporazum bivšeg predsednika Hašima Tačija sa NATO, koji je sklopio u vreme dok je bio na čelu vlade. Prema ovom sporazumu, Kosovskim bezbednosnim snagama nije dozvoljeno da idu na sever bez prethodne dozvole NATO i Kfora. Kurti je ovo opisao kao čin „nacionalne izdaje“.

Oni
29. Maj 2021.
Forza rosu
Marko
29. Maj 2021.
Hahaha... Ajde sad Rosa na Sever. Ajde posto je vasa teritorija i imate ovamo vlast, pokazite tu vlast. Zasto vam EU govori sta mozete a sta ne ako je vase. Sto ne kazu Vucicu ne smes policiju u Novi sad. E moj Kurti...