EU: Zabrinjavajuć broj fatalnih nezgoda na radnim mestima, stopa neprijavljenih radnika 30 odsto

Detalj sa konferencije Ka formalizaciji rada na Kosovu
Izvor: Kosovapress

Zamenik šefa misije EU na Kosovu Ričard Seri poručio je danas da je broj zaposlenih na Kosovu, koji rade "na crno", veća od 30 odsto, prenosi Kosovo pres.

Seri je na konferenciji "Ka formalizaciju rada na Kosovu" pokrenuo i pitanje zaštite na radu, jer, kako kaže, Kosovo ima visoku stopu smrtnih nesreća na radu.

"Stopa neprijavljenih zaposlenih je preko 30 odsto, što je više nego u zemljama Zapadnog Balkana. Drugo pitanje je zaštita na radu. Najgori su građevinski sektor, poljoprivreda i usluge. Velika je stopa smrtnih nesreća na radnom mestu", rekao je Seri.

Glavni inspektor Inspektorata za rad Ekrem Kastrati je poručio da su upravo te dve stvari, zaštita na radu i smanjenje nivoa neprijavljenih radnika, postavljene kao dva glavna cilja.

On je naglasio da će u narednom periodu biti povećan broj inspektora i inspekcijskih kontrola po gradilištima.

Direktor Poreske uprave Kosova Iljir Murtezaj rekao je da neformalno zapošljavanje zaokuplja zemlje u regionu, ali i Kosovo.

"Fenomen neformalnog zaposlenja ugrožava zdravlje i sigurnost na radnim mestima. Ova pojava takođe šteti budžetskim prihodima", naglasio je Murtezaj.

Volkov
24. Jun 2021.
Pre bih rekao da je celo Kosovo jedna crna rupa. Bezvlasce, korupcija, kriminal.......
Sami ste ga stvorili.